Det er dagen før dagen, det kiler i magen

Nei, det kiler faktisk ikke i magen i det hele tatt, men vi sang en sang med den teksten i et barnekor jeg var med i. Tror forøvrig ikke sangen handlet om nasjonaldagen, for det ville jo være rart å øve inn en tekst som kun passet å synge dagen før 17. mai.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

17. mai er ikke min favoritthøytidsdag. (Det er julaften, det). Men jeg er kanskje litt mindre stressa enn jeg var i fjor, og året før der. Nå har jeg enda et års trening i klein smalltalk, og enda et års trening i å godta at jeg er sånn som jeg er og det får da jaggu meg være bra nok. 

Dessuten har jeg i år et lite triks i ermet som jeg kan dra frem når smalltalken begynner å gå trått; jeg planlegger å slenge rundt meg med mine nyervervede kunnskaper om fylkets bunad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg fikk nemlig i oppdrag av lokalavisa å intervjue ei dame som har designet bunadsølv inspirert av denne bunaden, også ble vi enige om at en faktaramme om Åmlibunaden (eller Aust-Agderbunaden, om du vil) kunne passe godt inn. Jeg hadde aldri tatt i en bunad. Men nå, nå vet jeg ALT om bunaden. Tror jeg, i alle fall. 

“Nydelig farge på oppluten”, skal jeg si. Og: “Oi, det var da en lekker bolesølje!” Eller: “Er det Ramse-forkleet du har? Jeg synes det er enda flottere enn Skjeggedal.” Og hvis det skulle passe seg: “Visste du at den eldste merkede søljen som er funnet i Norge ble lagd her i vår kommune på 1700-tallet?” Tipper folk kommer til å bli temmelig imponerte. Og hvis ikke, så er det uansett bedre enn det jeg tidligere har pleid å si til folk som går i bunad; “Varmt?” eller “Greit å ha bunad i dag, vel?” alt etter hva temperaturen var den dagen. 

Huff, jeg grøsser av minnene om tidligere 17. mai’ers smalltalkfadeser. Ved nærmere ettertanke bør jeg nok holde meg til å svare på tiltale og ellers snakke med de jeg kjenner veldig godt. 

Ja, sånn er nå det. Jeg vil uansett ønske deg en super 17. mai-feiring, enten du skal stå som sild i tønne for å se kongen, lede sekkeløpet på skolen, holde tale på grendehuset, spille med korpset, bære fane for barnehagen, ligge på sofaen hjemme, eller som min svoger, kjøre rosarussebil.

Gratulerer med dagen til oss hele gjengen! 

– Renate – 

 

Vil du følge bloggen min på Facebook? 🙂

#syttendemai #hipphurra #nasjonaldag #norge #bunad #sølje #bunadsølv #åmlibunad #austagderbunad #smalltalk #nettavisen #muligensirrelevant #side2 

4 kommentarer
  1. Nå ble jeg nysgjerrig, hva er oppluten (eller rettere sagt, hvor)?
   Også må man ikke glemme den utømmelige kilden til bunadssnakk når man diskuterer søm i utland vs Norge og festdrakt vs bunad. Og ikke minst valg av bunad fra steder man ikke har tilhørighet 😉 Jeg tror i grunnen det er best å holde seg til komplimenter når man mener det.
   Gratulerer med dagen i morgen!

  2. Abelone: Oppluten er livet, altså den biten som går fra livet og opp. Google Åmlibunad så ser du hvordan den ser ut 🙂 Ja, bunadsnakk kan man nok holde på med en stund 😀 Gratulerer med morgendagen!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg