Forbered deg på det verste

Nå for tiden bombarderes vi med oppmuntrende slagord og kloke visdomsord om å tenke positivt, drømme stort og å kvitte oss med alt av negativitet. Vi har det skrevet på metallskilt og puter, wallstickers og nøkkelringer, og vi poster det på Facebook og Instagram. 

«A positive thinker sees the invisible, feels the intangible and achieves the impossible», «You can’t live a positive life with a negative mind», «Think positive, talk positive, feel positive» og «We are what we think».

Da jeg søkte på «positive thinking» for å finne disse eksempelslagordene fikk jeg over 69 millioner treff. Artikler som skal hjelpe oss til å tenke mer positivt, bøker om kraften i å tenke positive tanker og tips til å kvitte oss med de negative tankene.  

Vel, en del forskning tyder nå på at det å tenke negativt også har sine fordeler. Enkelte studier* tyder faktisk på at det går bedre med pessimistene enn optimistene. Interessant.

Jeg vil ikke akkurat kalle meg selv en pessimist, men jeg er definitivt en realist − jeg ser verden uten rosa briller. Da vi skulle til USA i fjor sommer skrev jeg et blogginnlegg om hvordan man får ferien til å svare til forventningene. Jeg gledet meg veldig til ferien, samtidig som jeg forventet grinete unger, solbrenthet, spying i bilen, bomturer, kjip mat og regn på strandturen. Og mesteparten av dette skjedde. 

Irritert men fattet: Denne puta beskriver veldig treffende hvordan man ser ut når man forventer at noe kjipt skal skje, og det skjer. 

Men jeg ble ikke det minste overrasket, derfor hadde ikke disse kjipe tingene noen kraft til å ødelegge ferien vår. I all beskjedenhet − min taktikk før drømmeferien er akkurat den samme som forskerne anbefaler: Å ikke ha for høye forventninger. 

Noen eksempler på det som har kommet frem i studiene: 

Gifte par som var veldig optimistiske med tanke på forholdets fremtid, hadde større sannsynlighet for å oppleve en forverring av forholdet. Helt logisk − hvis man går inn i ekteskapet og tror at man skal leve lykkelig alle sine dager vil jeg tro at sjokket blir stort og fallhøyden når de dårlige dagene kommer like så. 

Spesielt optimistiske selvstendig næringsdrivende tjente 25% mindre enn sine pessimistiske likemenn. Kanskje fordi de undervurderte utgiftene i diverse prosjekter eller satset friskt på at jobben som så litt vanskelig ut ville løse seg fort og greit?  

Mennesker som var optimistiske til at de ville holde seg friske og derfor undervurderte risikoen for hjertesykdom, hadde større sannsynlighet for å utvikle nettopp hjertesykdom. Hvis man har en ukuelig tro på at alvorlig sykdom ikke rammer akkurat meg, spiser og lever man kanskje deretter? 

Studenter som hadde forventet gode karakterer ble lei seg da de fikk resultatene sine, mens pessimistiske medstudenter var fornøyde med samme resultat. Når forventningen er høy kan skuffelsen bli stor. 

Eldre voksne som hadde sett mørkt på alderdommen hadde mindre sannsynlighet for å senere ende opp som uføre eller dø tidlig. Ikke godt å si hvorfor, men innstillingen deres førte nok til en positiv overraskelse da de ble eldre − det var ikke så ille som de hadde trodd, og alderdommen opplevdes derfor bedre. 

Hadde alle disse forberedt seg på det verste i stedet for å se rosenrødt på tilværelsen mener forskerne at det ville gått bedre med dem. Ettersom akkurat denne forskningen støtter min egen holdning til livet sluker jeg det rått. Jeg lurer aldri på om jeg kommer til å møte motstand, jeg lurer på når og hva det blir neste gang.

Når jeg går til tannlegen forventer jeg å få høre at jeg har hull i tennene, og blir veldig glad når alt er i orden. Jeg har allerede lagt av penger til å betale for fyllingen, så nå kan jeg bruke disse pengene på noe annet!

Når jeg skal handle på Ikea regner jeg med at akkurat det møbelet jeg vil ha er utsolgt når jeg kommer ned til lageret, så de gangene jeg faktisk kan få med meg varen hjem samme dag blir jeg superhappy.

Og når jeg skal på kurs og det står i programmet at vi får servert lunsj, forventer jeg en baguett med skinke og ost som er tørr i kantene. Ingen er lykkeligere enn meg hvis lunsjen viser seg å være varm, med brus til og etterfulgt av dessert. 

Når jeg går til legen med vondt i kneet forventer jeg å få høre at jeg har uhelbredelig kreft i skjelettet, og er godt i gang med å planlegge en avskjedsvideo til barna mine så ikke de skal glemme meg. Å da få vite at jeg har senebetennelse føles virkelig som å få en ny sjanse i livet.

Glasset mitt er kanskje halvtomt, men det er ingen grunn til å gråte på mine vegne − med denne innstillingen er livet først og fremst en lang rekke positive overraskelser. 

– Renate – 

 

Vil du følge bloggen min på Facebook? Klikk her 🙂  

#positivtenkning #negativtenkning #positivitet #negativitet #selvhjelp #livet #muligensirrelevant #nettavisen #side2 #blogg

*Kilde: The Atlantic: The Power of negative thinking av Sarah Elizabeth Adler 

2 kommentarer

Siste innlegg