Georgs gave

For noen uker siden fikk jeg høre om Georgs gave, og det synes jeg er et så fint prosjekt at jeg har lyst til å fortelle dere om det.

Foto: Jannike Lunde

Jannike Lunde har mistet syv ufødte barn. Med ethvert svangerskap følger det drømmer og håp for fremtiden, og sorgen når barnet kommer til verden så altfor, altfor tidlig er stor. Et av barna ble født etter fire måneders svangerskap, og fikk navnet Georg, oppkalt etter Jannikes far og farfar.

− Vi satt igjen uten noen minner, uten noe å holde fast i. Han var for liten til at det ble tatt hånd- og fotavtrykk, og for liten til at det ble noen begravelse og et gravsted å gå til, forteller Jannike. Hun skulle så gjerne hatt et konkret minne å holde fast i.

Jannike Lunde

Da Jannike mistet pappaen sin, fikk hun idéen som skulle bli starten på prosjektet Georgs gave. Hun skar ut et hjerte i trolldeig, og la det i farens lomme da hun tok farvel med ham. Trolldeigrammen som var igjen etter hjertet hun hadde skåret ut beholdt hun. Den ble et symbol på sorgen hennes, det ble et minne og det føltes som en forbindelse til faren.

Jannike hadde lyst til å gjøre noe for andre som mister barn i mors liv, og slik ble Georgs gave til. Nå lages hjertene i tre, og idéen er at hjertet legges i barnets hånd når man tar farvel. Foreldrene beholder rammen og kan sette den til pynt hjemme eller ha den med seg hele tiden. 

Foto: Jannike Lunde

Hvert enkelt hjerte blir håndlaget ved kjøkkenbordet hjemme hos Jannike, med tente lys og gode tanker. Hver familie får også et håndskrevet kort. Nå er etterspørselen blitt så stor at hun trenger hjelp av familie og venner for å få lagd nok hjerter.

− Det er fint, men samtidig litt sterkt og trist. At hjertene trengs betyr jo at noen har mistet en de elsker, sier Jannike.

Georgs gave ble i fjor registrert som en frivillig, veldedig organisasjon. Hjertene Jannike og familien lager doneres til fødeavdelinger rundt om i Norge med instruksjoner til jordmor eller prest om hvordan de kan presentere minnehjertet for foreldrene. Man kan også kjøpe hjerter − da går inntektene til å lage flere hjerter som kan doneres. Hvem som helst kan kjøpe en pakke med minnehjerter til kostpris og donere til nærmeste fødeavdeling. De som har lyst til å hjelpe kan kontakte Jannike gjennom Facebooksiden til Georgs gave.

– Renate – 

Vil du følge bloggen min på Facebook? 🙂

#georgsgave #adjøbitteliten #etbarnforlite #sorg #nettavisen #muligensirrelevant #side2 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg