Derfor vrir bukseleggen seg   

Her om dagen satt jeg i en frisørsalong og ventet mens Storebror og Lillebror ble klippet − da noe på radioen plutselig fanget oppmerksomheten min.

«Har du opplevd at den ene bukseleggen vrir seg, så sømmen etter en liten stund beveger seg inn mot midten på leggen?»

Ja! Hele tiden. Med alle buksene mine, og det er alltid den venstre leggen som vrir seg. For å være helt ærlig har jeg bare antatt at det er kroppen min som er skjev. Jeg har en del andre defekter, som et skulderblad som stikker ut og en litt skjev ryggrad, så det var aldri tvil i min sjel; det var min rare venstrelegg som forårsaket at buksene vred seg. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vel, min virkelighetsoppfatning skulle nå endres for all fremtid. 

Radiomannen forklarte at dette er noe dongeriprodusentene gjør for å spare stoff. De kutter det ene buksebeinet først, og siden buksebein har en slags butt V-form, så legger de malen til det andre buksebeinet motsatt vei. På den måten blir det minst mulig småbiter av stoff som ikke kan brukes til noe. Men ettersom dongeristoff er vevd diagonalt, fører denne forskjellige klippingen til skjevheter når buksen blir sydd. Dette er grunnen til at det ene buksebeinet vrir seg − som oftest det venstre beinet. Altså: Vridde buksebein er et resultat av bransjens stramme budsjetter, eller vår manglende betalingsvilje. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

For å kunne gjengi denne forklaringen på en forståelig måte måtte jeg google litt, og da kom jeg over noe interessant. Dongeribransjen selv har nemlig en annen forklaring. At denne vridningen er noe som skjer uavhengig av klippingen − det har kun å gjøre med måten dongeristoffet er vevd på. Her opererer de med uttrykkene left hand twill (LHT), right hand twill (RHT) og broken twill, dette er ikke lesning for sarte sjeler. 

For å gjøre en langdryg historie kort; LHT veves fra høyre hjørne i bunnen mot venstre hjørne i toppen, RHT fra venstre hjørne i bunnen mot høyre hjørne i toppen, mens broken twill er en kombinasjon av de to andre metodene, hvor det gjøres annethvert og danner et sikk-sakk mønster. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slik ser den mest vanlige vevemetoden ut, right hand twill og left hand twill. 

Dongeribransjens historie er altså at de to førstnevnte vevemetodene fører til vridning i buksebeinet enten buksen er av høy eller lav kvalitet, og at sistnevnte er den eneste som ikke vrir stoffet. Men hvorfor er det da bare det ene buksebeinet som vrir seg? 

Sannsynligvis er det en kombinasjon. At den diagonale vevingen gjør at buksen vrir seg hvis den også er klippet på den billigste måten.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg har sjekket alle buksene mine, og alle er vevd med enten LHT eller RHT (jeg ser ikke forskjell) og alle har en venstrelegg som vrir seg. Derfor tenker jeg at det er logisk å tro på at vevemønsteret spiller inn.

Neste gang jeg skal bukseshoppe skal jeg se etter en bukse med broken twill, altså et sikk-sakkmønster i dongeristoffet i stedet for de diagonale stripene. Det er definitivt verdt et forsøk − jeg er lei av å ha skjeve legger.  

– Renate – 

 

Vil du følge bloggen min på Facebook? Klikk her 🙂   

#legtwist #vriddlegg #vriddbuksebein #twistedleg #dongeri #righthandtwill #lefthandtwill #brokentwill #mote #denim #skjevelegger #bukse #muligensirrelevant #side2 #nettavisen

8 kommentarer

Siste innlegg