14 år gammel og sparer til ny rumpe

I går ble det kjent at skuespiller Ulrikke Falch trakk seg fra finaleplassen til en bloggerpris. I sin kronikk på nrk.no skriver hun: «Flere som er nominert i Vixen Blog Awards fremmer et usunt utseendefokus, et ekstremt forbruk og halvt gjennomtenkte budskap om psykisk helse og plastisk kirurgi». Hun ønsker ikke å være en del av dette, og jeg heier på henne.  

Sophie Elise føler seg truffet, og svarer i sin egen kronikk: «Jeg prøver hver dag å være det forbildet jeg skulle ønske jeg hadde som ung.» Videre skriver hun: «I dag har jeg et sunt forhold til eget utseende, og for meg var det mulig å få uten å måtte «gi slipp» på alt det overfladiske som jeg tross alt også finner en glede i.»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette er meg som skuer litt bekymret mot fremtiden. 

Sophie Elise føler at hun blir fratatt retten til å mene, og fratatt kredibilitet for alle de gode tingene hun gjør. Hun skriver at hun daglig svarer på mange eposter fra ungdommer som sliter med forskjellige ting, blant annet selvbilde. Det er flott at hun tar seg tid til dette, men hun er like fullt en del av problemet. For går det an å være et godt forbilde for unge jenter når man fungerer som en levende reklameplakat for plastiske operasjoner? Det hjelper ikke å innimellom alle de kroppsfikserte bildene med filter og reklamene for hvordan vippene skal bli lengre og håret finere nevne at man egentlig ikke synes at plastisk kirurgi er bra. Som vi foreldre vet; de gjør ikke som du sier, de gjør som du gjør.

Og i dag skriver Kristin Gjelsvik i en kronikk på Aftenposten at hun blir kontaktet av unge jenter ned i tiårsalderen som spør henne om hvor mye de bør veie. «Unge jenter sparer konfirmasjonspengene sine til de er 18 år og gamle nok til å fikse på utseendet sitt ved å legge seg under kniven. De er blitt stadig flere, og stadig yngre, de jentene som går i gang med å gjøre kroppen sin ugjenkjennelig. Lepper så store at de knapt klarer å smile. Mengder av Botox sprøytet inn i rynker som ennå ikke har meldt sin ankomst», skriver hun. Jeg heier på Kristin også.

Det hun forteller er bare så inderlig trist. 10-åringer som er opptatt av vekt! 14-åringer som sparer til plastisk kirurgi! Det er helt sykt − det er ingen tvil om at det er skikkelig tøft å være ung i dag. Da jeg vokste opp var det viktig å ha de riktige klærne for å være bra nok. Nå er det å ha den riktige kroppen som gjelder. Det må jo kunne sies å være en forverring. Og hvordan har det blitt slik, hvorfor tenker ungdom i dag at de må endre på kroppen sin?

«De altfor mange retusjerte bildene av syltynne fotomodeller de daglig blir eksponert for? Alle bildene av bloggere/influencere som poserer med sine gjennomopererte kropper, gjerne i seksualiserte positurer? Den evinnelige annonseringen for kosmetiske inngrep − i ungdommens Facebook-feed, på nettaviser, om bord på kollektivtransport, fra radiostasjoner som retter seg mot yngre publikum?» spør Kristin Gjelsvik. Sannsynligvis har dette mye av skylda, ja. 

Kjære ungdom: Du er god nok som du er. Kroppen din trenger ikke å pusses opp og fylles med plastikk. Den bør holdes sunn og frisk, så du kan bruke den til å bevege deg rundt og være med på det du har lyst til. Det er helt naturlig å se på andre av og til og ønske at vi var litt mer sånn eller litt mindre sånn. Kanskje er det også noen som ser på deg og tenker sånne tanker? Men man kan da ikke operere seg hver eneste gang en liten usikker tanke flakser forbi! Hvis du blir nedfor av å følge “perfekte” bloggere, dropp det. Bruk heller tiden din med mennesker som gjør deg trygg og glad. Trygghet og glede gir en god utstråling. Utstråling kommer fra innsiden − kan ikke kjøpes eller forfalskes med fotofiltre, og det gjør deg mer attraktiv enn all verdens botox og silikon. 

Men hjelper det ungdommene om jeg, en annenrangs gråhåret blogger på 35 år, sier dette? Sannsynligvis ikke så veldig. Men om mange drar i samme retning gir det ofte resultater. For vi må virkelig gjøre noe før en hel generasjon vokser opp med helt forskrudde verdier. Som så får barn igjen … sukk. Hvor skal det ende? 

– Renate – 

 

Vil du følge bloggen min på Facebook? Klikk her 🙂   

#kroppspress #plastikkerikkesåfantastisk #botox #silikon #fillers #konfirmasjonspenger #åhvordanskaldettegå #muligensirrelevant #side2 #nettavisen

  1. Det er stor forskjell på kosmetisk kirurgi og det å rette opp skavanker.Dessverre blir alt sett på som kosmetisk, selv om synlige skavanker går utover livskvalitet og sosialt liv. Det burde vært mulig å få dekka slike operasjoner, ikke botox, og store lepper, silikon og ny rumpe.Det som kan skjules under klærne er vel unødvendig å fikse på. Eller er vi kun kroppsfiksert?
   Det er et slit å måtte kamuflere ansiktet pga at folk stirrer.
   Dette er to helt ulike problemstillinger.

  2. Raring: Ja, det er jo klart det er forskjell på om en person f.eks er skadet i en ulykke og ønsker å rekonstruere ansikt, enn å operere seg for å se yngre eller mer ut som en barbiedukke.

  3. Gjør som jeg sier, ikke gjør som jeg gjør.
   Men les bloggen min,les om hvor perfekt rumpe, nese og lepper jeg har fått ,etter at dere har lest og jeg har tjent masse penger, slik at jeg kan gjøre disse tingene.
   Kjøp produktene jeg reklamerer for slik at jeg blir lykkeligere og dere får et enda høyere ideal a strebe etter ,bare jeg får fikset litt på “hva det må være jeg er misfornøyd med”.
   dobbeltmoralen til Sofie elise er forkastelig.
   Ungdommer dere er supre som dere er!!

  4. Heia.. Flott og viktig det du skriver. “Men hjelper det ungdommen at jeg, en annenrangs gråhåret blogger på 35 år, sier dette? Svaret er et rungende JA.
   Fordi du har helt rett i det du også skriver: “Men om mange drar i samme retning, gir det ofte resultater”
   Så spør du til slutt “…sukk. Hvor skal dette ende?
   Heier på deg og bloggen “bloggomtoppbloggere” som setter flombelys på barn og unges oppvekst vilkår.
   Som er med på og snu den uhyggelige statistikk i siste rapport fra Folkehelseinstituttet “Tenåringsjenter med psykiske lidelser har økt med 40%! de siste fem år.
   Kropps og prestasjonspress i sosiale medier blir hyppig nevnt som årsak.
   Så bare fortsett og rop så høyt du kan, du har en viktig stemme, og det hjelper.

  5. Digg å se at det kommer ordentlig på trykk det jeg også mener om disse rosabloggerne som er verdens dårligste forbilder…
   Takk Renate Andersen

  6. Viktig innlegg! Skjønner ikke at rosabloggerne ikke blir regulert. Når media i steden hyller de er det viktig med noen motstemmer som deg. Dette må stoppes!

  7. Opererte lepper, nese, pupper, rumpe og også kjever. Jeg blir skremt! Dette har pågått fra hun var 16 i hvertfall, og hun har fått massiv oppmerksomhet fra VG og Nettavisen siden da. På bloggen hennes fra 2011 står det at VG linker til lettkledde bilder av henne da var hun knapt 16 tror jeg. Jeg søkte på VG etter noen av de første artiklene om henne og får opp 21.900 resultater, og da bare fra 2016 til i dag. Eldre artikler er borte fra arkivet, men jeg reagerte allerede i 2011/2012.
   Barn og unge trenger gode forbilder og rollemodeller, men når det er dette som skal til for å bli populær eller årets blogger så er det noe riv ruskende galt i samfunnet. Barn som åpenbart trenger profesionell hjelp blir forsidepiker og idoler. Og det smitter…
   TV2 04.01.2014; Toppblogger tar silikon i rumpa hvis venninnen får modelljobb. 19 år gamle Sophie Elise truer med å gjøre nye kirurgiske inngrep.
   Hun og likesinnede får massiv oppmerksomhet og når jeg nå leser hos deg om ungjenter som sparer til operasjoner må man spørre seg om hvor dette skal ende. Finnes det ikke lenger noen grenser?

  8. Her er problemet : “bloggere/influencer”
   At du og media omtaler pr kåte nobodies som det dere gjør.
   Dette er vanlige mennesker, nesten alle er narsisister og kun opptatt av utseende og hvordan de blir oppfattet av andre.
   Det er ikke noe som heter blogg.
   De oppdaterer hjemmesiden sin.

  9. Skumle forbilder for dagens unge. Man vet ikke helt om man skal klype seg i armen.
   Sophie Elise som rådgiver for Jonas Gahr Støre om ung helse? han tok til og med over Instagram kontoen hennes I en kampanje.
   Sophie Elise fremmer alt annet enn ung helse
   (Aftenposten 31. mar. 2016) – Hannah Andersen. Vi vet hvem hun er på grunn av hennes fasade, og hennes fasade fremmer ikke ung helse. Det er den som knuser unges selvtillit i dag og forteller oss unge, at vi aldri er fine nok eller gode nok. Derfor burde ikke hun være en talsperson for ung helse. Sophie Elise er én av flere bloggere som jeg tror gjør at flere unge i dag sliter mer enn noen gang.
   Tar jeg ikke feil har hun også fått sin egen Tv serie. VGTV kaller den dritbra…
   Vi lever i en tid hvor stadig flere unge går på antidepressiver. Her er det bare å legge sammen én pluss én.

  10. Er sophie elise og kim kardashian som gjøre at folk vil ha større ræv
   Alle andre kjendiser er bare tynne ,men ingen diger ræv
   Virke teit at pga noen få kjente folk operere ræva eller har stor ræv så vil alle andre og ha det
   Mens ingen ser dei kjendisene som ikke har operert større ræv,flere av dei tynne med liten ræv enn drit svær

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg