Det instagram ikke forteller deg om skitur

For en som ikke har sett ei skiløype på 20 år, annet enn på instagram, så ble møtet med virkeligheten et sjokk.

Sjekk ut hashtaggen #skitur, for eksempel. Det er så vakkert og lekkert og nydelig at man kan begynne å grine. Det er fantastiske vinterbilder av snøtunge trær og solskinn som glitrer i nypreparerte løyper. Barn og voksne smiler strålende med røde kinn, det er ikke en eneste hundebæsj å skue, og gul snø, hva er det?

Kakao og Kvikklunsj − min favorittdel av skituren. 

Etter å ha sett på sånne bilder i en del år, besluttet vi at 2018 er det året vi skal anskaffe ski til hele familien. Åh, som jeg gleda meg til å spasere inn i den fortryllende instagramvinteren!

Jeg dømmer ingen − instagram er til for vakre bilder. (Jeg skal legge ut et av de fineste bildene mine der etterpå #deiligvinterdag) Men noen må også fortelle sannheten, synes jeg. Først og fremst for at småbarnsfamilier som min egen ikke skal bli fullstendig overrumplet av skilivets harde realiteter på sin første tur, og bestemme seg for å aldri prøve igjen.

Som så mange ganger før tar jeg på meg oppdraget − uten at noen har bedt om det.

Hvis du ikke har lyst til å bli avslørt som nybegynner − husk å fjerne prislappen på skiene. 

Realitet 1: Sola skinner ikke alltid i skiløypa. I dag var det faktisk ganske overskya, og selv om ikke det la noen demper på gleden for vår del, så vil jeg bare si ifra så dere vet det.

Realitet 2: Hunder gjør fra seg i løypa. Ikke ved siden av − neida, de bæsjer i løypa. Og tisser, overalt. «Ikke spis gul snø» er virkelig et nyttig råd, og ikke noe man skal kimse av. Forsikre deg om at barna har fått med seg denne viktige livsvisdommen før dere drar ut på tur.  

Realitet 3: Det er kaldt på tærne! Jeg tenkte at de forfrosne tærne jeg husker fra barndommens skiturer var på grunn av at jeg kanskje hadde litt for små skisko eller at jeg ikke hadde tatt på meg gode nok sokker. Men det var like ille i dag! Jeg har kjøpt skisko i én størrelse større enn jeg bruker i sko, så jeg hadde plass til to par ullsokker, men nei gitt. Skisko må ha en magisk evne til å stoppe blodtilførselen til tærne. Mens jeg har skrevet dette har jeg fått følelsen tilbake i tærne på høyre fot, hurra!

Realitet 4: Det kan gjøre litt vondt. Både når du faller, og fordi du sannsynligvis bruker en del muskler som du ikke bruker til vanlig. (Nei, du med Swixjakka og rumpetaska og den perfekte skøytestilen, jeg snakker ikke til deg). Jeg klarte i tillegg å få krampe i venstre fot, det skjedde da jeg prøvde meg på å gå fiskebein.

Når jeg skulle ploge ned de bratteste bakkene la den ene skien seg hele tiden på tvers. Det må ha vært noe galt med løypa i dag. 

Realitet 5: De yngste barna synes det er morsomst de første 500 meterne. Jeg mistenker at de smilende instagrambildene av barn er tatt tidlig på dagen, og det trikset skal jeg jaggu meg huske på selv neste gang. («Jeg savner legoen min!» sa Lillebror med innlevelse da vi hadde kommet halvveis i den 2 km lange løypa).

Realitet 6: Om ikke dine egne unger klager, så slipper du uansett ikke unna. Det er fullt av grinende unger og sure voksne der. Barn som henger etter voksne i en skistav og hulker om at de er slitne, barn som sitter i pulk og griner, og barn som ligger ved siden av løypa og velter seg i snøen med skia i kryss mens de klager over hvor kalde de er. Foreldrene kjefter, truer med å gå fra dem eller ber dem ta en titt rundt seg på hvor pent alle de andre barna oppfører seg. Neida, det finnes ikke slikt på instagram, men jeg har sett og hørt alt dette i dag − helt sant!

Jeg har lysna dette bildet littegranne i Picasa. Bare litt, altså, siden mobilkameraet mitt er så dårlig. 

Realitet 7: Dersom du litt motvillig er dratt med ut på tur av kjæresten, er dette ingen hemmelighet. Jeg så flere av dere i dag. Med lidende ansiktsuttrykk, uegnede antrekk og klønete stil, gående ved siden av overentusiastiske partnere med utstyret i orden og en optimisme som ikke lot seg kue av de stygge blikkene dere sendte dem.

Realitet 8: Det er enkelte situasjoner der man ikke ønsker å høre ordene: «Mamma, jeg må på do!», og skitur er en av dem. Det er ingen do i skiløypa, og hvis du skal utenfor løypene må du vasse i meterhøy løs snø. Dette forklarer muligens all den gule snøen, men ærlig talt, folkens; du skal utenfor løypene. Bare å stolpe i vei.

Men, ikke la dette hindre deg, altså! Jeg mener det. Jeg ville bare at du skulle vite hvordan det er, sånn at ikke fallhøyden fra instagrambildene blir så stor. For det er flott, altså. De snøtunge trærne er der helt på ordentlig, og du kan jo dra en dag sola skinner. Og tårene til han som har verdens dummeste staver tørker ganske fort når han klarer å renne ned den bratte bakken uten å falle. Og kanskje du begynner å få litt dreisen på den der skøyteteknikken − da er det gøy! Også følelsen etterpå da, når man kommer inn med roser i kinna, fjell-luft i lungene og god samvittighet.

Bare husk kakao. Hva du enn gjør − ikke glem kakao. 

– Renate – 

Vil du følge bloggen min på Facebook? Klikk her 🙂   

#skitur #instagram #vintervær #snø #gladebarn #solskinn #kakao #ikkehelesannheten #muligensirrelevant #side 2 #nettavisen

Siste innlegg