Kjære politiker – ikke vær en dorull – vær heller en tannkrem

Jeg har lite peiling på politikk. Men jeg har forstått at det er om å gjøre å love mest mulig, og at deretter gjelder en slags vri av ordtaket “det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Dette er en litt rar metafor, som jeg har laget helt selv: Innpakningen er fin og flott, ikke sant? Akkurat som et partiprogram. Men noen ganger kommer valgdagen, man pakker opp, og oppdager at man har fått en dorull. For en skuffelse! Mesteparten går i dass, og det man sitter igjen med kan ikke brukes til annet enn å lage en stygg nisse som ingen vil ha. 

Kjære politiker − ikke vær en dorull. Hold det du lover, så vi får det vi stemmer på. 

Hver gang Aftenposten kommer med sin «Valgtest for dummies», (muligens ikke det korrekte navnet) puster jeg lettet ut, og lar meg guide gjennom hvilke saker de forskjellige partiene ønsker å jobbe for.

I år har jeg tenkt å stemme på de som vil jobbe for at alle barn får en god barndom. Jeg mener at det er det viktigste man gjør i samfunnet. Ikke det eneste som er viktig, men det viktigste. Og selv om jeg ikke har peiling på politikk, så har jeg litt peiling på barn, siden jeg har jobbet med barn og ungdom i 12 år, og har to barn selv. 

Så min stemme går til de som vil gi alle institusjoner som jobber med barn mer penger og bedre kompetanse, og sørge for at «tidlig innsats» ikke bare blir fine ord. De som vil sørge for at barn som trenger ekstra hjelp faktisk får det, uavhengig av hvor ressurssterke foreldre de har, eller hvilken kommune de bor i. De som vil gi barnevernet flere flinke ansatte, så de har tid til å følge opp alle saker til de er sikre på at barnet har det trygt og godt. De som vil gi politiet nok ressurser til å undersøke hver eneste millimeter av hver eneste avkrok i barnepornonettverk, med mikroskop.  

Jeg vil stemme på det partiet som vil jobbe for å integrere innvandrerbarn på en god måte, og sørge for at skoler og barnehager har råd til å ha nok personale til at alle barn føler seg sett og ivaretatt. De som vil gi hver enkelt av oss som jobber i skolen bedre kompetanse på hva som er effektive tiltak mot mobbing. De som tør å satse på å forebygge fremfor å reparere.

Finnes det partiet? Jeg vet ikke. Men det burde finnes.

Det er nok av undersøkelser og eksempler som viser at mennesker som har hatt det vondt i barndommen, sliter senere i livet. De står oftere utenfor arbeidslivet, og noen helt utenfor samfunnet på grunn av alvorlige psykiske problemer, rus eller kriminalitet.

Det er trist. Og det er vanskelig å forstå at vi vet dette, og gjør lite med det. Det handler vel mest om penger, men er ikke det også litt rart? For en satsing på barna må jo være gode nyheter for den nasjonale lommeboken, hvis man tenker langsiktig. Handler det om at man blir en upopulær politiker når man ikke kan vise til øyeblikkelige resultater? Jeg lover i alle fall, at hvis et parti stepper opp og bruker penger på barna nå, så skal jeg huske det, også om 15 år. Det er en kjent sak at jo tidligere et barn får hjelp, jo bedre går det med barnet.

Derfor bør det være penger nok til at barn som blir utsatt for vold og overgrep møter mennesker som har tid og kompetanse til å se tegnene, og vite hva de skal gjøre for å hjelpe. Hvis et barn har fysisk sykdom som gjør skolehverdagen vanskelig så skal ikke penger hindre dette barnet i å få delta i så stor grad som mulig.

Hvis et barn har psykiske problemer må det være penger nok til at barnet får hjelp med en gang problemet oppdages, og at hjelpen varer så lenge det er nødvendig. Og hvis et barn ikke passer inn i en spesifikk diagnose, men likevel trenger hjelp, skal det ikke tillates å konkludere med at barnet «faller mellom to stoler», og at ingen har ansvar. Det skal være penger nok til at alle barn som trenger det skal få hjelp, uansett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Vær heller en tannkrem. Tannkremen setter inn tiltakene før det går galt. Men tannkremen klarer det ikke alene, den må samarbeide med andre, som tannbørsten, tanntråden, fluortablettene og tannlegen. De er helt forskjellige, men jobber mot samme mål. 

Dersom noen tør å bevilge ekstra penger til en liten overflod av mennesker som vil jobbe med kjærlighet og omsorg for barns beste nå − så tror jeg at vi etter hvert vil se en drastisk nedgang i antallet mennesker som trenger at staten betaler kost og losji. Og en økning i mennesker som bidrar positivt i samfunnet, fordi de i barndommen har hatt tryggheten de trenger for å lære og utvikle seg til å nå sitt fulle potensiale.

Så kjære politikere − bruk pengene på barna! (Og ikke vær en dorull.) 

 

Vil du følge bloggen min på Facebook? Klikk her 🙂  

#politikk #barn #familie #skole #mammablogg #mamma #barnehage #valg #stortingsvalg #valg2017 #modigerdensomser #duserdetikkeførdutrordet #muligensirrelevant #nettavisen 

  1. H E L T enig 🙂 har vært inne på de største partiene sine sider og lett under “barnevern”, og der er det…ymse. Ikke landet på noe enda, men har utelukket noen hvertfall.
   Hilsen barnevernsansatt:)

  2. Jeg skal ihvertfall ikke stemme på partier som innbiller seg at barnevernet er fantastisk og gjør en god jobb. Det er altfor mange grøssesaker der i gården. Og de sakene ødelegger for mye. Synd, men sant.

  3. Waff: Veldig mange i barnevernet gjør en god jobb. Men det er nok mye tidspress, fordi det er altfor få folk i forhold til behovet. Med mer penger vil de kunne bruke bedre tid på å ta gode avgjørelser, og øke kompetansen der det trengs. Det er min mening.

  4. Det er kanskje ikke direkte på en barndom, men mdg jobber for kortere arbeidsdager, at en skal jobbe mindre. De har laget en video om det på sin fb side. Når mdg jobber for kortere arbeidsdager så vil både flere komme uti jobb som er i nav, samt at foreldre får bedre tid til å være der for barna og fokusere på familien of ikke bare stresse til jobb. ☺️
   Når det blir kortere arbeidsdager får barn mer tid til å være med familien og blir ikke bare overlatt til Sfo, barnehage og sfo er en slags instisjon. Når ikke så mange er I eks. Sfo får de som jobber i en sånn ordning bedre mulighet til å se og være der 100 %for de som er der. Det er vanskelig for sånne institusjoner å se alle, spesielt de stilleste når det er så mange barn som egentlig ikke hadde trengt fordi dem har foreldre som må jobbe.

  5. Ida: Kortere arbeidsdager tenker jeg at mange har mulighet til å velge, jeg har selv valgt det, og tar kostnaden selv. Jeg har ikke satt meg inn i hvordan MDG ønsker å gjøre dette tiltaket.

   Det er ikke sånn at hvis det blir færre barn på SFO så vil det bli flere voksne pr. barn – antall voksne bestemmes utifra hvor mange barn det er på SFO, og etter min mening er det altfor få voksne. Hvis det forsvinner barn, forsvinner det også voksne. Og det er som du sier, vanskelig å se alle. Men for mange barn er nok SFO også en veldig god ting, hvis de har det vanskelig hjemme. Da kan SFO eller barnehage bli det trygge stedet for dem. Jeg tenker at nok dedikerte mennesker kan løse de fleste problemene. 🙂

  6. Rødt har snakket mye om velferdsprofitører innen barnehage og barnevern, vært på deres side og lest?

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg