Hva skal vi si til barna?

Jeg har egentlig sagt at jeg ikke skal skrive om terror, fordi jeg da er med på å gi det mer oppmerksomhet. Men nå er virkelig grensen nådd for hvor mye jeg kan ta inn uten at noe må komme ut igjen. I dag satt jeg og grein mens jeg spiste frokost. Jeg grein for alle foreldrene som går og leter etter barna sine i Manchester. 

Hvordan kan noen være så fulle av hat? Selv for disse krypene hadde jeg et håp om at det fantes en sperre et sted. Men nei.

Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare dette for min syv år gamle sønn, som sikkert kommer til å høre om det på skolen i dag. Jeg får spørre ham om hva han lurer på, og ta det derfra. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

I dag har de, tilfeldigvis, engelskdag på skolen hans. Sønnen min gledet seg. Han har vært i England flere ganger, og føler nok at dette er litt hjemmebane for ham. Barna har kledd seg i mørk bukse og lys skjorte for å etterligne skoleuniform, og de skal snakke engelsk hele dagen. Det britiske flagget er trykket på ukeplanen.

Jeg vet at dette ikke er første gang det skjer angrep rettet mot barn. Og jeg var på ingen måte upåvirket av angrepet mot en familiepark i Pakistan i fjor, eller bussangrepet i Aleppo for en måned siden.

Men det er ikke til å komme unna at det som skjer nær oss påvirker oss enda sterkere. Ikke fordi vi mener at vestlige liv er mer verdt. Men fordi det skjer i omgivelser vi kan kjenne oss igjen i, og i situasjoner som ligner det livet vi selv lever – situasjoner vi lett kan se oss selv i.

Jeg skulle ønske barna mine kunne få leve i en lykkelig uvitenhet om ondskapen som finnes der ute. Men når man vet at de sannsynligvis får med seg hva som skjer, er det like greit å åpne opp for spørsmålene, og prøve å berolige så godt man kan.

Både Unicef, Redd barna og forskjellige krisepsykologer gir råd i media om hvordan vi skal snakke med barna våre. Det kan oppsummeres omtrent slik:

Svar barnet enkelt og konkret, tilpasset alderen deres.

~ Skjerm dem for sterke bilder, og ikke la pcen eller tven stå på med nyheter uten at det er voksne tilstede.

~ Mindre barn trenger ikke å se nyheter, mens barn i skolealder gjerne kan se Supernytt. Ta god tid etterpå til å snakke om det dere ser.

~ Fortell at slike ting skjer svært sjeldent, og at politiet gjør alt de kan for at ikke det skal skje. Og at du også vil passe på dem. 

Så kan vi jo håpe på at når spørsmålene er besvart, så hopper barna videre på trampolina, tegner en dinosaur som kjører båt eller bygger verdens kuleste legobil. Barn lever i øyeblikket – og bekymringen deres varer sannsynligvis ikke like lenge som vår.

Av og til er det noen som river ned, men det er ingenting annet å gjøre enn å fortsette å bygge opp. 

 

Her kan du følge bloggen min på Facebook

#terror #Manchester #snakkmedbarna #nettavisen #muligensirrelevant 

  1. Det er fint å ha omtanke for barna, men det er ikke der hovedproblemet ligger. Hva skal vi si til de “voksne”?
   Internasjonal terror av dette format er umulig uten medias hjelp. Nå skal samtlige hjem høre smell, hyl og skrik i en uke og avisene vil skrike det ut med sine forsider over alt. Snakk om effekt. Slikt må vel gi mersmak?
   Et svart flagg på MacDonalds i Australia og hele verdenspressen blåser det opp max i ei uke. Dette her kommer aldri til å stoppe. De vinner jo hver gang. Målet er å skape frykt, destabilisere samfunn og ramme demokratiet, noe de lykkes med hver gang. Legg merke til alt som skjer i kjølevannet av disse aksjonene, om hvordan samfunnene dramatisk endres, rettsvern og privatliv forsvinner og på tross av at politikerne stadig gjentar; Vi lar oss ikke påvirke.
   Følger de med?

  2. Hmm: Ja, jeg er i grunnen helt enig i det – jeg kan se for meg at de sitter og følger med på nyhetene og smiler og føler at de har gjort noe stort. Men jeg forstår også medienes behov for å skrive om det, samtidig som mediesirkuset i stor grad skaper effekten terroristene er ute etter. Og jeg gjør det nok heller ikke noe bedre med å skrive om det, men det er ikke alltid så fryktelig mange som leser bloggen min 😉

   Hadde jeg kunnet velge, om jeg ville vite om at dette hadde skjedd, så ville jeg nok valgt å ikke vite det.

  3. Du er i din fulle rett til å skrive denne bloggposten. Jeg synes den var fin og burde nevnt det, men er litt opprørt over at terroren får 99% støtte av media. Det er kanskje der vårt fokus burde ligge. Disse terroristene har fått gå på rød løper i media og over landegrensene i 17 år. De har sitt eget presseapperat og skaper aksjoner media sliker. Samtidig fungerer media som sted for pressemeldinger ut til hele verden, der det oppfordres til angrep. Man gir de bokstavlig talt spalteplass. Man trigger således en rekke mennesker over hele verden til enkeltaksjoner, også mange psykisk syke.
   Det viktigste er at samfunnet faktisk ikke lar seg påvirke og at alt går så normalt som mulig. Det finnes også mange måter å informere på. En liten notis fremfor en hel avis? Egnede nettsteder der spesielt interesserte, journalister ol, kan følge med. Jeg vet ikke, men uten denne responsen vil det ikke vøre like attraktivt og ikke like effektivt, og IS ville ikke kunne hente titusner av “krigere” fra hele verden, over 80 land. Media gir IS en så stor styrke at mange synes de er tøffe. Man gir IS akkurat det de vil ha…
   Samtidig skal vi huske alle de barna som er offer for våre bomber og som sender millioner på flukt. En 16 åring i Bagdad har vokst opp med daglig bombing og har nok mistet mange venner og familie. Det samme i Afghanistan, Libya og Syria, m.fl. Hvilke traumer og ødelagte liv disse får kan vi nok ikke forestille oss, og alt handler hovedsaklig om olje. Det gjalt Saddam og Irak, Libya og Gadaffi, Syria og Assad. Når det gjelder Syria tror jeg ikke på noe av det som sies. USA har vært ute etter det landet siden de fikk sin selvstendighet fra Frankrike i 1946. Da veltet CIA i et blodig kupp en lovlig valgt demokratisk regjering fordi de ikke ville godkjenne en oljeledning gjennom landet. Assad som overtok styret etter sin far i 2000 gjorde samme tabben. Han nektet å godta en oljeledning som favoriserer Qtar på bekostning av Iran, m.fl. Det gjelder også Norge og Russland. Oljen og billig gass skal nemlig til Europa. I følge Wikileaks skal amerikansk og israelsk etteretning straks ha satt i gang tiltak for å få fjernert Assad. Det har resultert i 12 millioner på flukt og lidelser som er umulig å forestille seg. Det viser seg også flere ganger at det er USA trente opprørere som flyr rundt med sarin gass, men på tross av at FN og flere vet det, vinkles det mot Assad, som garantert gjør mye galt, det er full krig, men vi får mye feilinfo og propaganda. Dette med å “skape monsterer” for å få aksept til krig har vært USAs vare merke siden andre verdenskrig.I dag har de over 60 land som allierte og volden vil ingen ende ta. Vold avler vold, vet de ikke det?
   Her er en god artikkel for dem som vil vite mer. Det er her man bør begynne… https://www.b.dk/globalt/hvorfor-araberne-ikke-oensker-usa-i-syrien

  4. Hmm: Ja, jeg forstår absolutt dine synspunkter, og tror også at det ville hatt en veldig dempende effekt om media ikke hadde slått det opp så stort. De hadde ikke klart å skremme så mange om ingen fikk vite om deres siste påfunn. En liten notis hadde vært det beste, men det handler jo om å selge flest mulig aviser, og frykt selger som varmt hvetebrød. Trist at den motivasjonen skal være med på å fyre opp under terroren.

   Jeg har ikke satt meg noe inn i dette med oljehandel og detaljene i krigen, jeg er bare fortvilet over det hele. Det er vanskelig å forklare for barna mine en ondskap jeg ikke klarer å forstå selv.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg