hits

juli 2014

Den store vepseinvasjonen


Her ser du en halv times fangst i èn vinduskarm hjemme hos oss. Vepsene kryper på gulvet, i sofaen, på ungenes leker og oppi maten vår. De flyr rundt på soverommet vårt om natten, og jeg sitter aldri mer enn ti minutter i sofaen før jeg må opp og drepe en veps. Jeg har bært min yngste sønn rundt i huset på èn arm mens han har fått melkeflaske, med et blad klart til fight i den andre hånda... Et par ganger skulle det kanskje ringt en bjelle? Et par gjester, uavhengig av hverandre, antydet at kanskje vi har et vepsebol i nærheten av huset? "Nei," svarte jeg til begge to, "det har jeg ikke sett."  


De fleste ubudne gjestene blir tatt av dage med forrige måneds utgave av Foreldre og Barn. Da jeg leverte minsten hos mamma for noen dager siden presiserte jeg viktigheten av å ha insektnettet på vogna når han sover, for det kryr jo av veps i år! Hun lovet å bruke nettet, men hun hadde ikke sett så mye veps. Hmmm...


En dag gikk det et lys opp for meg. Kanskje vi har vepsebol i nærheten av huset!? Mannen gikk ut på jakt, og fant fort ut at det var ikke bare ett, men TO vepsebol under taksteina på den ene siden av huset. Bolene ble fjernet med svært profesjonelt utstyr, og destruert på like profesjonelt vis. "Nå skal det nok hjelpe!" sa han da han kom inn igjen. 


Til tross for det flotte utstyret hjalp det ikke. Dagen etter måtte han ut på jakt igjen, og fant et tredje vepsebol, også under takstein. Denne gangen ble de sprayet i hjel med insektmiddel. Like optimistisk kom han tilbake, nå skulle det nok være orden på saken. Jeg brukte store deler av den påfølgende natten til å drepe veps på soverommet, og skremte vettet av minsten to ganger. Så overraskelsen var ikke så stor da vi dagen etter fant enda et vepsebol, rett ved verandadøra til soverommet. 


Heller ikke dette var det siste vepsebolet, et femte dukket opp for tre dager siden. Største bolet hittil - dette ble eliminert med det første (og beste?) man fant - sitrusrens - i ren frustrasjon. Vepsene er sinte fordi de har mista huset sitt. Jeg synes ikke det minste synd på dem, de har tydeligvis MANGE hus å ta av, og vi har bare ett. Dessuten bygde vi vårt først. 


I forgårs dukket det sjette vepsebolet frem. Rett ved siden av vår lille veranda, som før Den store vepseinvasjonen var et hyggelig sted å være. Et delvis underjordisk bol, inni og under en stubbe, som i fortvilelse ble fylt med gearolje og en gammel rest av maling som stod i garasjen. Det fungerte tilsynelatende... 


Men i går var det igjen full aktivitet og stormende jubel blant vepsen. Denne gangen gikk det med ei slegge og 10 liter diesel. Det er jo lov å håpe? 

Ungene våre har på mirakuløst vis unngått å bli stukket, og litt ironisk er det jo når man praktisk talt bor i et vepsebol, at første gang en av dem blir stukket er det på besøk hos mommo og moffæ. 


Storebror fikk to stikk i overarmen - kjempevondt! - og begynte å hovne litt i ansiktet, så da fikk han seg en tur i ambulanse. Det var heldigvis ikke en alvorlig reaksjon, så vi var snart hjemme igjen. Hvor kampen mot vepsen fortsetter med uforminsket styrke. 

JEG GLEDER MEG TIL HØSTEN!!! 


 

 

 

 

Bø Sommarland - en slags guide.

Veibeskrivelse er overflødig, fra Bø sentrum er det bare å slutte seg til bilkøen, så kommer du dit du skal. Når bilen er parkert trasker du sammen med resten av saueflokken mot inngangen. Når du nærmer deg og ser de enorme køene, ler du kanskje litt inni deg av alle de dumme menneskene som ikke har kjøpt billett på nettet, sånn som du har. Bare å tørke av seg fliret, køen til scanning av forhåndskjøpte billetter er enda litt lengre enn køene til billettlukene. Så her står du - tett inntil fremmede mennesker - i en eim av gammel svette og muligens litt andre kroppslukter. For det er jo ingen vits å dusje om morgenen, når man uansett blir våt i badeland, er det vel? :P

Har du glemt å smøre deg med solkrem er det ingen grunn til panikk, for det er mange andre som har husket det! På en av de mest populære attraksjonene, Sommarlandelva, ligger det en film av solkrem oppå vannet, så her kan du legge deg og vake i overflaten en runde - og vips så er du ferdig smurt. I elva kan du ligge og flyte med strømmen sammen med døde fluer, halvdøde veps, brukte plaster og en ikke ubetydelig folkemengde som går rett frem samme hva de støter på.  

Skulle du bli sulten eller tørst er det bare å benytte seg av en av parkens kiosker. Det kan være lurt å begynne å tenke på dette lenge før du blir sulten eller tørst. Kassakøen starter såpass langt utafor butikken at det er litt vanskelig å smile pent når du omsider kommer frem og jenta bak disken kan meddele at de dessverre er utsolgt for Cola. Og vann. Og Fanta. Rundt om i parken står det brusautomater, det er jo utrolig praktisk. Men i Bø Sommarland er brusautomatene i ustand. Absolutt alle sammen.  

Bare så det er helt klart - det er ikke disken du ser ved VG-flagget, det er inngangsdøra til butikken. Det er fortsatt langt igjen... 

Har du med deg små barn er en tur til Vannland obligatorisk. Vannet her er ikke heeelt gjennomsiktig, men det holder en behagelig temperatur - pisslunka vil noen kanskje kalle det. Foreldre sitter på rad og rekke på bassengkanten og kjøler ned slitne, svette og skitne føtter i det grunne vannet, mens de vokter over sine små. Også her finnes mange muligheter til køståing. Når det gjelder køkultur er faktisk tre-fireåringer enda verre enn voksne. Sender du minsten opp i kø til skliene alene, kan ventetiden for mamma i bunnen av sklia bli lang, spesielt om barnet ditt er av den medgjørlige sorten.    

Når dagen uunngåelig går mot stengetid, må man huske å kjøpe en parkeringsbillett i informasjonen på vei ut. Du er ikke den eneste som har spart dette helt til slutt. Men hva gjør vel èn kø til? Det er i alle fall dagens siste, tenker du kanskje. Å neida! På vei ut fra parkeringsplassen skal man scanne billetten for å slippe gjennom en ubemannet bom. Ikke så lett for alle. Du kan være ganske sikker på at akkurat når du skal ut er det en eller annen som sitter i bilen foran deg og vifter billetten sin foran automaten - i alle himmelretninger - uten at noe skjer. I 15 minutter, til en tilfeldig forbipasserende, observant ansatt plutselig legger merke til trafikkorken.  
 
 
Men... når man er fire år og lykkelig uvitende om bakterier, fotsopp og navlelo, og får lov å bade hele dagen mens mamma eller pappa serverer is, mat og kald drikke... da blir det nå likevel en fin dag. :) For den som er fire år.