hits

mars 2015

Hybelkanin-i-bøtte-metoden

En gang, da jeg var mye yngre, flyttet en liten familie inn i nabolaget vårt. De hadde en sønn på min lillebrors alder, så guttene lekte en del sammen i de månedene de bodde her. Første gang min bror hadde vært på besøk hos denne familien kom han hjem og fortalte om deres noe spesielle tilnærming til rengjøring. De hadde en bøtte i et hjørne i stua hvor de samlet alle hybelkaninene. Altså, når hybelkaninene hadde vokst seg store nok til å anses som skjemmende, ble de plukket opp for hånd og lagt i denne bøtten. Vi var forferdet. 

Sånn rundt 20 år senere, her jeg sitter i et relativt stort hus med en gipset arm, to livlige barn som roter og griser mye og en litt sliten samboer, så slår det meg plutselig at denne "rengjøringsmetoden" slettes ikke er noen dum idè!

 

Men jeg er ikke så sikker på om jeg ville bruke en bøtte. Og hvis jeg skulle bruke en bøtte skulle den i alle fall ikke stå i stua til spott og spe. Jeg tror faktisk at jeg vil ta meg bryet med å bære hybelkaninene hele veien ut til badet og spyle dem ned i do. Med de hybelkaninene som allerede oppholder seg på badet er jo i alle fall dette en god løsning. De som holder til i stua og kjøkkenet får en litt lengre tur, men hvis jeg gjør det til en vane å plukke med meg minst èn av dem hver gang jeg uansett skal inn på badet er vi på god vei til noe jeg vil kalle en rengjøringsrutine.

 

Hybelkaninene i den øverste etasjen, de kan by på større problemer. Der oppe har vi soverommene, og utenom tidlig morgen og sen kveld er jeg ikke der så ofte. Det er ikke realistisk å legge opp til at jeg skal ta med meg hybelkaniner ned hver morgen, for da har jeg hendene fulle av mobil, leppepomade og klær fra i går. Så her må det muligens etableres en slags mellomstasjon som kan tømmes med ujevne mellomrom. Ikke en bøtte altså, men en pen kurv med lokk på kan jo kanskje passere? Folk pleier vel ikke å kikke oppi kurver hos andre folk, spesielt ikke hvis de har lokk? (Hvis det nå skulle stå en ny kurv i en krok hos meg neste gang du er på besøk, kommer du til å klare å la være å ta en titt?) :D 

 

Hybelkaninene i første etasje kan få fortsette å leve sitt eget liv - der har vi bare yttergang, vaskerom og garasje. Vaskerommet er dessuten nylig rengjort i forbindelse med bytte av vaskemaskin, og vi kommer helt sikkert til å sveipe over igjen ved en senere anledning. I gangen luftes det jo jevnlig ved at folk kommer og går, og ettersom det blåser godt her på åsen så vil jeg tro at mange hybelkaniner finner veien ut selv - blir tatt av vinden rett og slett. Jeg ser i alle fall ikke noe til dem, men det kan også ha noe å gjøre med de gråsvarte flisene i gangen og det at jeg er langt over gjennomsnittet nærsynt. 

 

Men jeg innser allerede før jeg har prøvd det ut at denne metoden har en del mangler. Do, vask og dusj må vaskes, overflater må tørkes av, vinduer skal holdes gjennomsiktige og innimellom må jo også gulvene få litt såpevann på seg. 

 

Så det er kanskje bedre å ansette en vaskehjelp?