hits

Er du en taper hvis du dør?

13.09.2017 - 18:42 3 kommentarer

I går døde tidligere bodybuilder Marthe Sundby. Jeg visste ikke hvem denne damen var før jeg la merke til noe hun sa i et intervju med VG i august. Hun hadde leverkreft, visste at døden var nært forestående, og hadde et siste ønske:

Å avvikle uttrykket «tape kampen mot kreften».

Ja! tenkte jeg da jeg leste det. Og ikke bare kreft. Det er helt unødvendig å si at noen taper kampen mot sykdom i det hele tatt. For dem som ikke har mistet noen nære høres det kanskje ut som flisespikkeri, og det finnes selvsagt verre ting å ta tak i her i verden. Men jeg forstår godt at det er en ekstra belastning for de nærmeste om den avdøde blir omtalt som en som har tapt, spesielt når det er en kjent person og media skriver om det i lang tid etterpå. 

Å tape handler om å ikke være god nok. Det handler om å ikke ha gjort nok, å ikke være flink nok, og å ikke ha prøvd hardt nok. Det handler om nederlag.

I dag døde også Per Fugelli, en mann jeg har stor respekt for. Han har brukt de siste månedene sine godt − til å formidle sine kloke ord til alle som tok seg tid til å lese eller høre på. Ingen kan si at han går ut av livet som en som har tapt. 

Den kjente psykiateren Ingvard Wilhelmsen skrev i en artikkel på nhi.no:

«Har du lest overskrifter om personer som har kjempet mot kreften og vunnet? Når jeg ser slike saker, leser jeg alltid hvilken type kreft de har hatt. Noen typer kreft er lette å kjempe mot. Overskriften burde heller vært: "Hadde flaks med type kreft og fikk god behandling". Vi får ikke kontroll på døden.»

Det blir jo det samme − man omtaler dem som har overlevd sykdommen som tøffinger som tok fighten og klarte det − og da kan det lett leses mellom linjene at de som døde ikke var like tøffe, eller like flinke til å kjempe mot sykdom. Jeg har i alle fall én gang skrevet noe sånt selv, det er fort gjort hvis man ikke har et bevisst forhold til det. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noen har flaks, andre har uflaks.  

Hvis han fortsatt var her ville lillebroren min, Adrian, fylt 20 år i dag. Han døde av hjernehinnebetennelse da han var 2 1/2 år gammel. Men jeg har aldri tenkt på det som at han tapte en kamp mot hjernehinnebetennelsen. Hvis det var en kamp, stod den i så fall mellom bakteriene i kroppen hans og medisinene legene gav. Hvis det var en kamp, var den fiksa på forhånd. Det var selvfølgelig ingenting Adrian kunne gjort for å påvirke utfallet. 

Hvem som overlever alvorlig sykdom, og hvem som dør, handler først og fremst om flaks og uflaks.  

Jeg lover herved å aldri mer skrive i en artikkel at noen har tapt eller vunnet kampen mot sykdommen. For det er ikke en konkurranse − det er kron eller mynt.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Og i kron eller mynt er det ingen som har noen garanti. Ikke en gang fetter Anton. 

 

Vil du følge bloggen min på Facebook? Klikk her :)  

#helse #kreft #sykdom #flaks #uflaks #muligensirrelevant #nettavisen 

3 kommentarer

Bjarne

14.09.2017 kl.03:22

Jeg er enig i intensjonen din. Mennesker er mye annet, og mye mer, enn sykdommen sin. Vi skal ikke definere hverandre ut fra hva vi eventuelt uforskyldt måtte lide av.

Når vi blir syke, er det vår gamle erkefiende Naturen som angriper oss. Mindre angrep, f.eks. forkjølelse, ordner vår 'naturlige allierte', kroppen, opp med selv. Kroppen vår forsøker også etter beste evne å hamle opp med alvorligere angrep, men må ofte gi tapt. Ja, tapt.

Rett som det er taper vi kampen mot Naturen, eller sykdommen (som bare er en annen måte for Naturen å vise seg på, til vår ugunst). Iblant kan tilogmed kroppen 'kortslutte' og begynne å angripe seg selv (auto-immune sykdommer). Mennesket har sloss mot Naturen fra første dag og kampen er langt fra over.

Jeg mener derfor det er både riktig og presist å si at man taper kampen mot en sykdom. Selvfølgelig er det det, medmindre man overvinner den! ;)

Hvis sykdommen vinner, er vi imidlertid ikke tapere. Ikke som personer. For vi vil jo ikke definere hverandre ut fra Naturens uberegnelige overfall. Vi har mer å fare med enn som så.

Renate Andersen

14.09.2017 kl.07:56

Bjarne: Jeg mener likevel at vi som skriver for media kan slutte å bruke uttrykket, siden det oppleves belastende for både syke og pårørende.

Alexio

14.09.2017 kl.12:08

Bjarne. Det vi mennesker har misforstått er at vi er en del av naturen med samme komponentene. Da å fighte mot naturen er akkurat som selvutslettelse. Fordi, sykdommer dukker ved, når eko-system balansen er påvirket av ytre faktorer som forstyrte den indre. For eksempel: overdrevent mat inntak, Alkohol. Etc. Tapt kampen mot sykdom. Kan høres pejorativt (nedsettende). Men opp til enkeltes oppfatning å plassere den. Vi hører sjelden at en vant kampen mot sykdom.

Skriv en ny kommentar