hits

Slik blir du et nett-troll: 10 enkle trinn

06.09.2017 - 16:22 31 kommentarer

Du har kanskje, som meg, latt deg fascinere av enkelte menneskers evne til å dra enhver diskusjon av sporet, langt ut på viddene og inn i den mørke skogen der trollene bor. Nett-trollene. (Ja, det er lov å skrive nett-troll med bindestrek.) Jeg har med nysgjerrighet og et passelig åpent sinn studert dem over tid, og har utviklet denne guiden, til deg som ønsker å forsøke deg som nett-troll: 

1. Vær uenig i alt

Dette er nett-trollenes første bud, og et selvsagt utgangspunkt om du vil være med på leken. Uansett hva du leser − en kronikk, en artikkel, et blogginnlegg − du kan garantert finne et eller annet du er uenig i. Det trenger ikke være et av hovedpoengene i stykket du leste, det kan like gjerne være noe som er sagt i en bisetning. Din jobb er å finne den ene lille detaljen du er uenig i, ta godt tak i den, vri gjerne litt på den, og bruk den for alt den er verdt.

2. Bruk caps lock

SI DET MED STORE BOKSTAVER!!! SETT PÅ CAPS LOCK OG HAMRE LØS PÅ TASTATURET. KRAFTEN I ORDENE DINE KOMMER GJENNOM TIL LESEREN PÅ EN HELT SPESIELL MÅTE NÅR DU SKRIVER UTELUKKENDE I BLOKKBOKSTAVER. MANGE UTROPSTEGN ER PRIKKEN OVER I'EN!!!

3. Grip alle muligheter

Med litt kreativitet kan de fleste artikler eller innlegg du leser brukes som en plattform for å få formidlet dine meninger. Handler artikkelen for eksempel om båtflyktningenes lidelser, kan det være en fin mulighet for å skrive litt om hvilken formidabel innsats du synes Hitler gjorde under andre verdenskrig.

4. Alle kan settes i bås

Det er viktig å skjære alle over en kam. Mennesker kan alltid grupperes, og du vet så klart hva som kjennetegner hver gruppe. Uføretrygdede er sånn, flyktninger er slik, idrettsfolk er sånn, politikere er slik, menn er sånn og kvinner er slik. Du tror ikke, du VET.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Les også: 10 tips til å fremstå (passelig) vellykket på Facebook

5. Skriftspråket skjemmer ingen

Rettskrivning er ikke det som vektlegges mest på Livets harde skole. Men at du ikke kan stave ordet inkompetent skal da ikke hindre deg i å kalle andre det!

6. Følelser teller ikke på nett

Når du kommenterer på nett slipper du å se personen du trakasserer i øynene. Det gir uante muligheter til utvidet bruk av ytringsfriheten. Under en artikkel om en familie som har et kronisk sykt barn kan du for eksempel benytte sjansen til å fortelle at du synes alle syke barn burde bli abortert bort, så slipper de å bli født, og da slipper foreldrene å sutre om det i avisa, i tillegg til at samfunnet slipper den ekstra utgiften. Kan godt hende noen blir lei seg, men det trenger ikke du å tenke på, der du hopper videre til neste kommentarfelt.

7. Vær fargeblind

Når du skal diskutere noe, er det viktig å se alt i enten svart eller hvitt. Det finnes kun to sider av en sak, og du velger alltid den mest kontroversielle. Henvis gjerne til svært tvilsomme kilder med en viden kjent, like tvilsom agenda. Pol mot pol, det er målet ditt. 

8. Vær personlig

Uansett hva du diskuterer kan det lett og elegant gjøres til et personangrep. Her handler det om å konsekvent la være å skille sak og person. Mener han noe du synes er idiotisk, så er han helt klart en idiot, ikke sant? Og det er din jobb å fortelle ham dette. I det hele tatt, dersom en person er uenig med deg, enten det handler om politikk eller hvem som er den beste keeperen på Gutter 7-laget, så er vedkommende et inkompetent, stinkende rasshøl. Det er da ingen grunn til å holde sånne tanker for seg selv. Slipp ukvemsordene løs!  

9. Provoser selv om du nesten ikke gidder 

Hvis du leser et blogginnlegg som egentlig ikke vekker så sterke følelser, ikke la det hindre deg i trollingen. Du kan sikkert klare å finne på noe − noen ganger må man bare få jobben gjort, selv om det kanskje blir litt halvhjerta. Til og med kakeoppskrifter kan provosere et ekte nett-troll. Du kan for eksempel antyde (i klartekst) at om bakebloggeren hadde tatt seg like god tid til å pynte på det stygge trynet sitt som på den kaka, så hadde du sluppet å bli så kvalm av å se på henne.

10. Gi deg mens leken er god

Begynner det en av de andre debattantene sier å virke fornuftig? Da er du på tynn is, og må så raskt som mulig bevege deg bort fra det aktuelle kommentarfeltet. Et ekte nett-troll lar seg nemlig aldri rokke. Å la seg overbevise av fornuftige innlegg som henviser til troverdige kilder er for rektumtryner, mongo hønsehuer og evneveike amøber. Hold deg for god til slikt! 

 

Vil du følge bloggen min på Facebook? Klikk her :)  

#nettroll #nett-troll #trolling #kommentarfelt #nettkrigerne #kommentator #toppkommentator #ytringsfrihet #muligensirrelevant #nettavisen 

31 kommentarer

Antisosialist

06.09.2017 kl.16:45

Punkt 4 og 10 er rimelig treffende for de islamofile venstreekstremistene som daglig spammer Nettavisens kommentarfelt med sitt evindelige vrøvl, sine løgner og latterlige løgnpropagandastrofer.

AldriMerAP

06.09.2017 kl.16:48

Denne bloggeren har tydeligvis studert Morten Jensen aka Indoctecollectico, Birger Sannerud, Niri Baklid og resten av de virkelighetsfornektende trollene her på na.no

frode

06.09.2017 kl.22:41

Dette er tipp topp tommel opp.

En slags nydelige ironi i kommentarfeltet over.

Renate Andersen

07.09.2017 kl.08:08

frode: Tusen takk :) Ja, et par artige innslag i kommentarfeltet her. :D

Terkel

07.09.2017 kl.00:47

Flott innlegg som ikke fører samme fastlåste fasit elle bilder. Det er artig vinklet, og - slår svakt til høyre og venstre. Ellers stor cred for et av de få innlegg som våger å peke på kvinner som troll. Det er derimot i klart mindretall innen en nettverden som gang på gang svinger pisk og søkelys en vei.

2017: Ingen verdens ting er så bra som at man har feminister som vil bekjempe kroppspress - for å så trampeklappe Sophie Elise opp og fram. Vill jubel for en ung kvinne som er operert - bulende av silikon. Slike forbilder vil norske kvinner at deres unge jenter har.

Hvordan bli best i klassen innen blogg verden?

1: Vær verdens sterkeste og kom med et par horrible utspill.

2: Spill offerrollen i flere uker om det blir motstand.

3: Heftig bruk av bilder nesten uten klær - gjerne med bruk av filter rett lys, og sminke.

4: Unnvik det faktum at man forfekter det falske - mens man forbanner bruken av falsk reklame.

5: Stå på barrikade innen å bekjemper kroppspress.

6: Bekjemp kroppspress med å la seg operere.

7: Ha rett politisk ståsted og vær stolt feminist.

8: Del sladder. Del følelser - del alt mulig, men minst mulig faktabasert. Få oppmerksomhet!

9: Bekjemp netthat - mens man selv proklamerer personangrep, stigmatisering og ymse villfarelser.

10: Ha rett politisk ståsted til venstre innen politikken.

11: Ha rett venstrepolitisk ståsted som ytrer kremfeministiske utbrudd og føleri.

12: Det er bare et kjønn som begår urett og galt.

13: Alle menn kan bli voldtektsmenn.

Skal man lykkes innen sosiale medium - må man være mest mulig kynisk og egoistisk. På samme tid - må man også lære hvordan man pakker det hele inn til å bli seende ut som en hjertevarm empatisk presang. Snakk om medlidenhet rundt en sak - mens man poster ørten "seltatte bilder"? Det funker det.

Nettverdens debattanter og deres personangrep er en uting alle er tjent med å få en bukt med. Derimot - bør man utradere offerrollen og skrikene etter ulv, ulv!

Kan man selge en politisk korrekt pakke - med stempel rød, hjertevarm og feminist? Da blir det salg. Kan man selge en pakke som rommer siste skrik innen veske, selvtatte bilder, kjoler og sko? Da blir det tilhengerskare. Jenter er forresten eksperter på å gjøre hverandre til slaver. Slaver for hverandre - for å melke og male hverandre opp og ned. Et utrolig skue, hvor de mest falske blir heltinner - hvor undersåtter løper som ville for å se like ut, ha det samme tøy, tenke og mene det samme.

Det er da slik at ingen på Stortinget ter seg særlig bedre. Det er karakteristikker som er tuftet på løgn og bedrag - hvor ingen vil vedkjenne at motpart har rett og man selv tar feil. Det er et faktum at mannen som har stått i front for å få bukt med netthat og nettprat selv har bedrevet personangrep uten sidestykke. Få eller ingen har blitt moderert bort så mange ganger eller utestengt fra et utall av forum. Mannen med sprengstoff blir også ti stadighet brukt til å omtale terroisme.

Om man utvise rett ståsted i dagens Norge, slipper man unna med hva som helst. Det lates til stadighet at det kun er sinte hvite menn som er nettroll bak hat og ondskap. Sannheten er alt annet. I likhet med mye av hva Main Stream Media unndrar eller skaper til overskrifter for egen slagside og vinning - siver det en helt annen sannheten til stadighet opp til overflaten. Det skaper nok mest harme og ville tastetrykk fra mange. Dette med at løgn og bedrag brukes i så stor utstrekning av de "rettskafne", skaper økt polarisering.

Når rollemodeller og eliten ter seg elendig - hvorfor skulle så Ola og Kari Nordmann gjøre ting annerledes?

Det er også slik at innen media er det mange av disse som blir portretterer som hjertegode - ofte har en helt annen bakside. Innen sosiale medium - er det også ofte de selvgode som bedriver utagerende personangrep.

I likhet med alle politikere og alle politiske partier - gjelder det å sverte meningsmotstander - mens man selv prøver å stå i best mulig lys etter heftig bruk av løgner.

"Oppmerksomhet - meg, meg, meg - men vi later til at det handler om deg" ...

Debatter, bloggverden og politikere er vel med andre ord ganske så like når det kommer til stykket.

Renate Andersen

07.09.2017 kl.08:10

Terkel: Tusen takk, Terkel. Mange poenger her, jeg tror du trenger din egen blogg. :)

Stemmefiskene

07.09.2017 kl.13:01

De to første kommentarene, samt Terkel sin, var verdt hele besøket her; takk og vel blåst :-)

bjørn bråthen

07.09.2017 kl.13:34

Punkt 11. Meld deg inn i AP.

John Locke

07.09.2017 kl.17:03

*Sukk...

Var det ikke en sogneprest som sa: "Gjør som jeg sier, ikke gjør som jeg gjør"?

Selv om jeg vet at dette satirisk/sarkastisk skrevet, så vet jeg av erfaring at folk vil bruke dette som fanden leser bibelen i fremtidige diskusjoner. Det er en grunn til at det er noe som heter Poes lov.

At:

Folk klarer ikke å skille ekstreme holdninger fra parodier, med mindre spesielle tegn blir utnyttet som eks. smilefjes.(Grunnlag for loven:

As early as 1983, Jerry Schwarz, in a post on Usenet, wrote: Avoid sarcasm and facetious remarks.

Without the voice inflection and body language of personal communication these are easily misinterpreted. A sideways smile, :-), has become widely accepted on the net as an indication that "I'm only kidding". If you submit a satiric item without this symbol, no matter how obvious the satire is to you, do not be surprised if people take it seriously.)

I tillegg vil jeg påpeke at du i tillegg, selv humorisitsk skrevet, har begått en tabbe her: 4. Å sette folk i bås

Dette er en tankefeil, på engelsk, kalt : Ad Hominem, Circumstantial.

Hvorfor er det en tankefeil? Fordi at forfatteren av artikkelen setter alle folk som de er uenig i bås med å kalle dem nett-troll. Siden at nett-troll ikke kan taes seriøst, er det en form for person angrep, ettersom du går ikke etter "Ballen", men "Spilleren".

eksempel: "1. Vær uenig i alt"

Om jeg for tørre å spørre, indikere forfatteren her at alle som er uenig, ergo er et nett-troll?

Ok, dette er en av de som jeg måtte flire av, for dette er komisk gull:

"kan det være en fin mulighet for å skrive litt om hvilken formidabel innsats du synes Hitler gjorde under andre verdenskrig."

Godwin's Law, anyone?

"Jo lenger en internettdiskusjon pågår, jo større blir sannsynligheten for en sammenligning som involverer Hitler eller nazismen."

Renate Andersen

07.09.2017 kl.17:14

John Locke: Dette var litt sånn all over the place, men jeg skal kommentere noe.

1. Jeg har ventet på at noen skulle legge merke til at jeg har satt nett-trollene i bås. Takk! :)

2. Forfatteren indikerer på ingen måte at alle som er uenig er et nett-troll. Men forfatteren tar seg den frihet å indikere at dersom du følger alle disse trinnene, er du verdig å kalles et nett-troll.

3. Jeg liker at du skriver nett-troll med bindestrek. Ellers er det liksom noe som mangler, ikke sant?

Trolleri

07.09.2017 kl.17:14

NÅ: NETTROLL AVSLØRT!

http://www.vitsene.no/wp-content/uploads/2015/11/nettroll-avsl%C3%B8rt.jpg

torkel

07.09.2017 kl.17:15

Nettroll blir en kalt hvis en ikke er såkalt politisk korrekt, det er en av venstresidens harseleringsteknikker mot alle som mener noe annet enn dem. Ja de bruker ord som rasist nazist, fascist samt en del andre ting også

Bukkene bruse

07.09.2017 kl.17:41

Ser jaggu ut til at du har klart å lokke frem noen troll med dette blogginnlegget. Fornøyelig lesning! :D

Renate Andersen

07.09.2017 kl.18:21

Bukkene bruse: Takk :) Ja, det ser jammen sånn ut.

Daniel

07.09.2017 kl.17:59

Dette er beskrivelsen på den politisk korrekte varianten av nett-troll.

For det var et opprinnelig nett-troll og det hadde ingen av kriteriene som kommer frem her. Det som var opprinnelige nett-trollet var vedkommende som deltok i fora og kom med innspill som enten var dokumentert på barneskole-nivå for å være feil, eller ønsket å avspore tema som var i fora. Formålet var å få fora til et å "koke" ved at CAPS LOCK var spredd rundt og "alle" omtalte avsporingen

Renate Andersen

07.09.2017 kl.18:22

Daniel: Takk for info.

John Locke

07.09.2017 kl.18:16

hei Renate Andersen!

Jeg innrømmer at kommentaren min var rotete, men jeg så på en video i bakgrunnen og er dårlig i å multitaske.

Dog, etter å ha lest kommentaren din er det noe som jeg føler må kommenteres:

1. Jeg nevnte som jeg skrev i begynnelsen: "Gjør som jeg sier, ikke gjør som jeg gjør". Når du da velger å ta igjen på samme mynt, med å putte trollene i bås, gjør du ikke det de ikke skal gjøre?

Det du da gjør er å gi de mer vann på møllen. Husk Internett regel nummer 1 for mot trolling: Aldri mat trollene.

2. Jeg er delvis uenig her med din tolkning her; Jeg kan ikke lese en indikasjon for at du MÅ oppfylle alle 10 kriteriene får å bli klassifisert som nett-troll. Kanskje du kan gjøre meg, og andre, litt klokere på dette? kort fortalt?

3. Personlig tror jeg årsaken til at folk ikke bruker bindestrek mellom nett og troll er fordi de vet det er "triggende" for noen. *hint hint

Renate Andersen

07.09.2017 kl.18:24

John Locke: 1. Jo, jeg gjør det de ikke skal gjøre. Ironisk, ikke sant?
2.
3.
...

John Locke

07.09.2017 kl.18:46

Renate Andersen:

1. Blir ikke det derfor ganske ironisk at du klager på trolling?

2. Just as I thought.

3. Du luktet lunten til syvende og til sist, eh?

Rasmuss1

07.09.2017 kl.23:00

Dette er mat for mine øyne:-)) Haha- takk for godt lesestoff, og alle dere NETT-TROLL der ute som klabber det til for dere selv.

Lær dere å hold kjeft

Renate--- må bare si: tommel opp og keep posting

Renate Andersen

08.09.2017 kl.08:25

Rasmuss1: Takk, takk, Rasmussen :D

Adele

08.09.2017 kl.10:26

Festlig, og kommentar feltet har jo blitt rent gull :D :D

Renate Andersen

08.09.2017 kl.13:18

Adele: Ja, det var vel ikke til å unngå :D

Ståle Paulsen

08.09.2017 kl.12:44

Dette var dagens! MINST!!

Og trollene kom ut det ene etter det andre som dugg for solen... :-)

Renate Andersen

08.09.2017 kl.13:19

Ståle Paulsen: Takk :) Ja, dette var trollemat :D

Nett-Trollet

08.09.2017 kl.22:03

Dette er hjerteløst Renate! Det er mange nettroll som ikke kjenner seg igjen i din beskrivelse. Her slår du alle nett-troll under en kam. Det er jo urettferdig? Jeg vet om mange snille nett-troll. De fleste av oss er faktisk snille.

Men du Renate er en ekte trollmor. Hvor mange nett-troll av det negative slage gir du fødsel til når du legger ut hele oppskriften?

Du skjemmer jo ut hele slekten. Er alle troll slemme? Leser du ikke eventyrbøker og historie? Min onkel for eksempel er en fin nøkkelring ikledd rosa plysj og som plystrer når du mister nøklene. Han er snill som et lam. Okei, nå er han riktignok ikke nett-troll, men poenget er det samme for trollene. De gjør også en god jobb for Norge og gir penger i statskassa. Turistene elsker dem.

Du kan ikke slå alle under en kam. Det finnes snille troll og det finnes slemme troll, akkurat som det finnes snille mennesker og slemme mennesker

sjekk heller den linken som ble lagt inn over her. Jeg tror det var deg det handler om

Renate Andersen

08.09.2017 kl.22:12

Nett: Jeg har alltid likt lykketroll.

Nett-Trollet

09.09.2017 kl.00:22

Se det ja. Da står kanskje verden til påske likevel? Vi er I hvert fall et skritt nærmere, men du er fortsatt på defansiven.

Det går ikke an "å like lykketroll". Man ELSKER lykketroll! Rop det ut!

Og her er vi ved dillemmaets kjerne. Fetteren min er også et lykketroll, og han er på nett. Ergo et nett-troll?

Og til den som enda måtte lure, her er beviset; ?Det finst mange slags troll, snille eller trollete, sinte eller godhjarta?. https://nn.wikipedia.org/wiki/Troll

Case closed!

Pantograf

11.09.2017 kl.11:02

Nett-trollet: Du har glemt en "g" i "defansiven". Det skrives "defangsiven". Det kommer fra engelsk "defang" som betyr å trekke ut huggtennene på et dyr, her naturligvis i overført betydning; er man på defensiven, eh, jeg mener defangsiven, så ønsker man billedlig talt å trekke ut huggtennene på den som angriper en.

Nina

12.02.2018 kl.09:16

Imponerende hvor mange troll som ble tiltrukket av dette innlegget! Kjempe bra skrevet 👍

Renate Andersen

12.02.2018 kl.09:36

Nina: Takk for det :) Ja, her ble det trollfest :D

Skriv en ny kommentar