hits

Mine tips til USA-roadtrip med barn

30.07.2017 - 11:06 Ingen kommentarer

Ikke gjør feilene selv − lær heller av våre!

Vi gjorde ikke så mange feil, altså. Og etter fem uker på veien i USA har vi litt erfaring å dele av. Både når det gjelder bil, gps-bruk, hotell, mat, pakking og sånne småting man ikke tenker på før man reiser. Jeg hadde en fordel med at søsteren min og familien har vært på lang roadtrip i USA før oss, så vi har også dratt litt nytte av deres erfaringer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På vei inn til Grand Canyon North Rim. 
 

Før du reiser:

Bestill en stor leiebil! Vi er fire personer, men hadde så absolutt bruk for all plassen i syvseteren vi leide. Kofferter kunne ligge litt utover, og vi hadde god plass til å ha noen poser med mat, drikke og snacks stående fremme. Å bestille gps i bilen er veldig dyrt, og helt unødvendig hvis du har en grei smarttelefon. Jeg brukte telefonen min hele veien, og den gjorde mye mer enn å guide oss på rett vei.

Den hjalp oss å finne nærmeste bensinstasjon når en av guttene ropte «jeg må tisse!» midt på interstaten, den viste oss hvilke restauranter som var i nærheten når vi ankom en fremmed by og var skrubbsultne, og den fortalte oss hvilken av matbutikkene som lå kortest omvei i forhold til ruta vår. Den forteller også hvor lenge som er igjen − veldig oppmuntrende når man begynner å bli lei. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Barna trenger underholdning. Man kan gjerne ønske at treåringen og syvåringen skal beundre fjellformasjoner og maisåkre i timevis, men det er ikke realistisk. TV-skjerm i taket på leiebilen, iPad og nye tegnebøker fikk timene i bilen til å fly for de små − og da blir det hyggeligere for de voksne også.

Hvis man ønsker å ha med så lite som mulig, og ikke komme hjem igjen med ting man ikke har brukt, har jeg noen tips:

Ett sett varme klær er nok!

Vi hadde pakket klær for én uke, og med tanke på undertøy, t-skjorter og shortser var det passe. Vi vasket klær omtrent én gang i uka − de fleste moteller har selvbetjent vaskerom. Men utav de to buksene jeg hadde med brukte jeg bare den ene, fordi det var så sjeldent det var nødvendig med bukse. Stort sett under lange restaurantbesøk, fordi de er så glade i aircondition i USA. Ullgenseren jeg hadde med ble aldri brukt, mens et par tynne cardigans var kjekt å ha, det også først og fremst til innebruk. Vi hadde også med alt for mange sokker, og for mange gensere til barna. Begge deler ble kun brukt to ganger − på flyet bort og på flyet hjem igjen. Neste gang kommer jeg til å ta med ett sokkepar til hver person, og én genser til hvert barn. 

Motellene har alt du trenger for en dusj

Håndklær, vaskekluter, shampoo, balsam og dusjsåpe er helt unødvendig å ta med, hvis ikke man er så nøye på hvilke produkter man bruker. På alle overnattingssteder vi var på lå dette på badet, selv på de billigste motellene. Alle hotellene som hadde basseng, hadde egne bassenghåndklær. Og da vi kom til strandmotellet i New Jersey, lå det fire strandhåndklær på sengene, så de fire store badehåndklærne vi hadde i kofferten ble aldri brukt. Vi hadde også med shampoo og balsam hjemmefra, og mens vi brukte opp dette samlet vi opp det vi fikk på hotellene, i tilfelle vi kom til et sted som ikke hadde. Det skjedde aldri, og vi tok med oss denne haugen hjem:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Og kanskje du vil ha et spare-penger tips?

Frys ned vann

På alle motellene vi var på hadde vi eget kjøleskap, noen ganger med fryser. Da la vi fire flasker vann i fryseren over natta, og satte fire flasker til i kjøleskapet, og dermed hadde vi kaldt vann i bilen hele dagen etter. Vannet kjøpte vi i store pakninger, først to 35-pakninger på Walmart, som kostet litt under $4 for pakningen, og så kjøpte vi fire 24-pakninger på Smith's, til $10 for alle fire. Vi fikk altså 35 halvlitere med vann for under $4, mens på en fornøyelsespark kan man fort ende med å betale det samme for én halvliter vann.

Se på stjernene

Det holder å bestille hotell kvelden i forveien, eller samme dag, hvis ikke man skal på et veldig typisk turiststed. Når man har søkt etter hotell på ett av de store hotellbookingsnettstedene anbefaler jeg å rangere treffene etter gjesters vurdering. Hotellet blir bedømt fra 1 til 5 stjerner. At et hotell har 4,4 av 5 stjerner betyr ikke at det nødvendigvis er et 4-stjerners hotell, men at gjestene er svært fornøyd ut ifra standarden de forventer av dette stedet.

Derfor kan et 2-stjerners motell ha 4 stjerner på et bookingnettsted, vi kan kalle det kundestjerner. Ofte har hvert hotell flere hundre anmeldelser, og til sammen gir de et riktig «stjernebilde». Så lenge lommeboka har tillatt det, har vi ikke gått under 4 kundestjerner. Bare to av 35 overnattinger har vært kjipe, og begge disse tilfellene var nede på tretallet på gjesteanmeldelser, og var i eller nær storbyer, hvor man får mindre for pengene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Grandstay i LaCrosse. Kjempefint sted, til en snau tusenlapp for ei natt. 
 

Ta en pause fra frityrkokeren

Vi vekslet mellom å spise på billige og litt dyrere steder, også hadde vi mange måltider i bilen eller på hotellrommet − siden vi hadde med oss knekkebrød hjemmefra. Det kan være en utfordring å få i seg sunn mat når man er i USA. De serverer helst hvitt brød, og det meste av pålegg er søtt eller fett. Middagene har ofte pommes frites som tilbehør enten man ber om det eller ei, og barnemenyene er lite varierte − de kan velge mellom pølser, hamburger, cheeseburger eller nuggets. Med pommes frites, selvfølgelig. Men vi fant noen perler:

Wendy's ble en stor overraskelse. Her hadde de en kyllingsalat med grillet kylling, jordbær og mango, som smakte ferskt og godt. Alle salatene hos Wendy's gikk an å få i halv porsjon, så det kjøpte vi i stedet for barnemeny. Cracker Barrel har veldig mye å velge mellom. Her kan man velge brokkoli eller mais som sideorder i stedet for pommes frites, og de har flere typer fisk på menyen. Guttene fikk malle og hyse her, begge deler falt i smak. Applebee's hadde også litt større utvalg for barna, her kunne man (i tillegg til burgere og sånt) velge biff eller grillet kylling, og brokkoli eller salat som sideorder. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nå er ikke jeg akkurat noen matfotograf, men denne salaten var god, altså! Og den kosta omtrent en femtilapp. 
 

Andre tips:

Oppbevar toalettsaker og noen skift til hvert familiemedlem i én koffert, så slipper dere å drasse med inn all bagasjen på hvert eneste hotell.

Hvilke aktiviteter et sted har å by på finner du ut ved å google stedet. Jeg googlet om kvelden på hotellrommet, og bestilte hotell når jeg fant et sted vi fikk lyst til å besøke, som var innenfor en grei rekkevidde og i riktig retning. Jeg skulle kanskje også kommet med noen betraktninger om hva som er verd å se, men det er for vanskelig.

Vi har sett Mount Rushmore, Niagara Falls, Grand Canyon, Det hvite hus, Washingtonmonumentet, gigantiske Sequoia-trær, Amishfolk, Wisconsin River, Redlinsenteret, Disneyland, saltslettene i Bonneville, Calico Ghost Town, Las Vegas, Hollywood, Golden Gate bridge og Highway 1, og jeg ville ikke vært foruten noe av det. Finn ut hva du har lyst til å se − og prioritér det. Ikke prøv å skvise inn for mye, da blir det stress. For oss holdt det med én aktivitet om dagen. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sequoia-trærne i Calaveras Big Tree State Park var et av mange høydepunkter på turen. 

Husk å tipse! På restauranter er det vanlig å tipse mellom 15% og 20%, ettersom hvor fornøyd du er med servicen. Å droppe tipsen er ikke aktuelt, med mindre noen har spytta i maten din. Tips er en del av servitørenes lønn, og du spiser uansett mye billigere enn hjemme.

På hotellrom legger man igjen mellom $2 og $5 på senga om morgenen, til housekeeping. Størrelsen på tipsen her vurderes utifra hvor fint stedet er. På motell er $2 helt ok, på et fancy hotell forventes mer. 

Ta noen kjørefrie dager. Vi planla slik at vi kjørte alt fra en halvtime til fem timer om dagen. Likevel endte vi opp med å kjøre i 7 ½ time den ene dagen, fordi jeg glemte lommeboka mi på en bensinstasjon. To-tre timer kjøring om dagen gikk veldig fint, men guttene satte pris på de gangene vi tok to overnattinger på samme sted, og kun kjørte litt rundt i den byen vi var i. De var også veldig fornøyde de siste dagene av turen, da bilen ble stående ubrukt i fire døgn.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bilfrie dager i Point Pleasant, New Jersey. 
 

Sjekk værvarselet hver dag. Dette gjorde ikke vi, og endte opp med å kjøre i et fryktelig tordenvær i én og en halv time, med fare for å treffe på en tornado. Været kan skifte fort, og de har en del værfenomener vi ikke er vant til hjemme. 

Litt cash er lurt å anskaffe med en gang, spesielt hvis du kjører på østkysten hvor det er mye veibommer. Quarters er veldig kjekt å ha til vasking av klær, maskinene tar bare denne typen mynt, og det koster mellom $1 til $2 for en vask. Man trenger også noen små sedler til å legge igjen tips på hotellrommet. 

 

Hvor mye koster en slik tur? Det spørsmålet har jeg fått mange ganger nå, og jeg har hatt med meg en liten notatbok på turen som jeg har holdt oversikt over utgiftene våre hver dag. Så i neste blogginnlegg skal jeg svare på det. 

 

Vil du følge bloggen min på Facebook? Roadtripen er over for denne gang, men jeg fortsetter å blogge om irrelevante ting minst to ganger i uka

#roadtrip #roadtripusa #usamedbarn #ferie #sommerferie #reise #roadtripmedbarn #biltur #reisetips #sliktipserdu #muligensirrelevant #nettavisen 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar