hits

Custer Park, Mt. Rushmore, rotfylling i Rapid City og Redlin Art Center.

16.07.2017 - 15:47 6 kommentarer

Nå driver jeg og skviser inn en hel masse i hvert blogginnlegg. Jeg kunne gjerne skrevet ett innlegg om hver ting, men jeg har ikke tid til å poste dem så ofte, så jeg tar skippertak. Her er en oppsummering fra hele oppholdet i South Dakota, fra vest til øst. 

I Custer Park traff vi på bison, eller buffalos, som de kaller dem her. Jeg postet en liten video fra det på fredag, ganske dårlig filming, fordi jeg syntes han var litt intens, så jeg turte ikke ha vinduet oppe så lenge. Store dyr med horn tuller man ikke med. I tillegg stod det skilt langs veien: "Buffalos are dangerous. Do not approach". De så egentlig veldig fredelige ut, men likevel ... 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi kjørte omtrent like fort som en snegle beveger seg fremover, fordi alle ville se, og fordi bisonene spaserte mellom bilene med den største selvfølge. Det var tross alt deres park vi var på besøk i. 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Denne karen her var en av de kraftigste. Han gikk ved siden av bilen vår et godt stykke før vi kom bort til selve flokken. Han gikk og gryntet for seg selv, og noen ganger mot oss. 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dette var vår gode venn som slikka på bilen. Vi hadde salt fra saltslettene i Bonneville på bilen vår, og det smakte visst godt.  


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sånn så bilen ut etter de var ferdige med å slikke salt. Vi kjørte den en runde i vaskehall dagen etter. 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Senere samme dag så vi Mount Rushmore. Det er gratis å komme inn der, man betaler bare $10 hvis man skal parkere, og da gjelder parkeringa et helt år. Nyttig om man skulle få lyst til å stikke innom igjen. Og igjen. Sikkert mange som benytter seg av. Men å se det én gang var i alle fall veldig stilig. Ganske utrolig at det på den tiden gikk an å lage noe så stort, og klare å zoome ut og zoome inn så detaljene får helheten til å se bra ut, og resultatet virkelig ligner på menneskene det skal ligne på. 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Noen dager før vi kom til South Dakota begynte jeg å få fryktelig vondt i en tann. Jeg kjøpte litt ibux og en ganske kul bedøvelseskrem jeg kunne ta utenpå tanna, men det holdt ikke i lengden. Mens jeg satt i et par forskjellige tannlegestoler rundt omkring i Rapid City, var guttene med pappaen sin på minigolf ... 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
... og på Storybook Island, en veldig fin lekeplass. Da jeg var ferdige klokka fem, hadde guttene hatt en fin dag, og jeg hadde hatt det helt forferdelig. Ikke nok med at jeg måtte gjøre en rotfylling og signere på at jeg skulle betale $1451 for moroa, jeg var nødt til å mumle beskjeder på engelsk med munnen full av bomull og gummi og metall og jeg vet ikke hva.

"It's leaking through!" var en av tingene jeg prøvde å få sagt, rett etter at tannlegen sa at "nå kommer det til å lukte litt svømmebasseng", men i stedet smakte det svømmebasseng − med ekstremt mye klor. Prøv å si "through" mens du gaper med munnen full av ting. Da jeg hadde sittet i tannlegestolen i én og en halv time med hvite knoker og stramme muskler fra tærne til nakken, og endelig var ferdig, utbrøt jeg til tannlegen: "I'm exhausted!" Han svarte: "I'm a little tired myself!" 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tanna førte til en ekstra natt i Rapid City, og vi flyttet fra et relativt lugubert motell og over til dette stedet, som hadde vannsklie i hotellbassenget. Storebror var lykkelig.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Men, alle sorger var slukket, eller i alle fall midlertidig glemt, da vi ankom Watertown og Redlin Art Center. Da vi for flere år siden begynte å snakke om å ta en roadtrip i USA, sa jeg med en gang at da skal vi til South Dakota og se Terry Redlins bilder. Han døde dessverre i fjor, så jeg rakk ikke å treffe ham, men nå har jeg fått sett alle originalbildene som er utstilt her. Redlinfamilien gav maleriene til South Dakota for å takke for stipendet Terry fikk som ung, som gjorde det mulig for ham å begynne på kunstskole. Redlin har bestemt at det skal være gratis å besøke galleriet. 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Parken utenfor senteret blir omtalt som "Redlin's living painting", siden den har mange av elementene som går igjen i bildene. Terry var selv med på å utforme parken, som har dammer, 8 broer og over 2 km med gangsti. (Som var fulle av bæsj fra alle fuglene der.) Også parken er til fri bruk for hvem som helst, da vi var der stod det fiskere ved den ene dammen.  


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Et av Redlin's bilder: "Summertime". Jeg har så mange favoritter at det var vanskelig å velge hvilket opptrykk jeg skulle kjøpe med hjem. Det ble et høstbilde, som jeg skal vise frem en annen gang.

Det var helt fantastisk å være på Redlinsenteret. De ansatte var veldig pratsomme, og syntes det var gøy at vi kom helt fra Norge for å se bildene. Da jeg dro fikk jeg klem av damen som solgte meg bildet, og vi snakket om å bytte hus for en uke hvis hun skulle til Norge og vi skulle til Watertown igjen. :D Vi fikk også sett litt i lokalmiljøet, et par steder Terry brukte som inspirasjon til bildene; Lake Kampeska og broen i Riverside Park. 

 

Vil du følge bloggen min på Facebook? Denne sommeren kjører vi på tvers og litt i sikk-sakk over USA 

#roadtrip #roadtripusa #usamedbarn #ferie #sommerferie #reise #redlinartcenter #terryredlin #redlinart #buffalo #bison #rapidcity #southdakota #storybookland #rotfylling #tannlege #mountrushmore #muligensirrelevant #nettavisen 

6 kommentarer

Lillian

16.07.2017 kl.16:43

Så kjipt med tannverk! Og dyrt var det også, får dere dekket det gjennom reiseforsikring?

Ser ut for at dere ellers hadde en fin etappe, god tur videre!

Renate Andersen

17.07.2017 kl.04:30

Lillian: Ja, det er sånt man helst vil slippe på ferie. Jeg håper virkelig at det ordner seg med forsikringa, men det får jeg ta når jeg kommer hjem.

Takk! :)

Annie

17.07.2017 kl.13:01

Så spennende å lese om reisen deres. Du skriver så bra!Gleder meg til fortsettelsen! Dette er en type ferie jeg kunne tenke meg med våre tre barn. Hadde vært supert med en oppsummering på slutten om tips og erfaringer. God tur videre!

Renate Andersen

17.07.2017 kl.15:59

Annie: Tusen takk! :) Jeg anbefaler sånn ferie, altså, det er kjempegøy! Oppsummering med tips og erfaringer skal bli! :)

M

03.08.2017 kl.09:34

Kan du skrive et lite inlegg etterpå om om du får dekket tannlegen av forsikringen elelr ikke? Sikker relevant for veldig mange!

Renate Andersen

03.08.2017 kl.11:27

M: Jeg er litt usikker på om jeg vil skrive om det - jeg vil se an først hvordan det går. Kanskje :)

Skriv en ny kommentar