hits

Tiden er kommet for å gi ungdommene et spark bak

11.06.2017 - 09:42 4 kommentarer

Årstiden, altså. Ingen har godt av å svime rundt uten noe å gjøre i to måneder. På tide å få seg en sommerjobb! 

I tillegg til å forstå sammenhengen mellom arbeidsinnsats og belønning, blir det for mange en inngangsport til en deltidsjobb etter skoletid. Advarsel: Nyttig livsvisdom kan følge med på kjøpet. 


Sommerjobben trenger ikke å vare hele sommeren, altså. Noen stranddager må alle få tid til.  
 

En slik jobb fikk jeg da jeg gikk på ungdomsskolen. Her lærte jeg mye, men ingenting av det var direkte relatert til jobben: 

Jeg var 15 år gammel og vasket fellesarealene i et leilighetskompleks for eldre mennesker. Noen av beboerne mente at jeg brukte for mye vann, andre mente at jeg brukte for lite. Når jeg møtte noen i gangen var det alltid uforutsigbart om det var en av dem som synes det var for mye, eller en av dem som syntes det var for lite. Det eneste som var stabilt var at ingen var fornøyde. Lærdom: Man kan ikke gjøre alle til lags. 

Toalettet jeg måtte vaske var den verste delen av jobben. Det var alltid tiss på gulvet rundt doen, oppå lokket og på setet, og lukten var intens. De første gangene sparte jeg dette til slutt, fordi bare det å gå inn der bydde meg sterkt imot. Men etter hvert ble jeg lei av å grue meg til å vaske doen, så jeg gjøv løs på den med en gang jeg kom dit. Lærdom: Gjør unna det verste først.

Vanligvis gikk jeg dit rett etter skolen, på en snarvei gjennom skogen. Men i vinterferien måtte jeg ta bussen dit, og sovnet. Da jeg våknet og så hvor jeg var trykket jeg på stoppknappen og gikk en smule omtåket av på neste buss-stopp. Det snødde tett, og jeg gikk i en time før jeg var tilbake der jeg skulle gått av bussen. Jeg ankom fra motsatt retning av det jeg pleide, og det hadde snødd så mye at alt så annerledes ut. Jeg fant ikke stien jeg pleide å gå, og gikk meg rett og slett vill på vei til jobb. Etter å ha stolpet rundt på et jorde en stund, fant jeg tilbake til hovedveien, og fulgte den i stedet. Da jeg kom frem, sliten, nedsnødd og forfrossen, følte jeg at jeg hadde besteget Mount Everest. Og jeg satte i gang å vaske. Lærdom: Det er ingen kjære mor. (Og hold deg våken på bussen!)  

I tillegg til alle de eldre bodde det en yngre mann der, han var nok i 30-årene. Han var ubarbert, gikk alltid i joggebukse, og pleide å komme ut fra leiligheten sin og henge rundt der jeg vasket. Det var sjeldent han sa noe, og han virket heldigvis likegyldig til vannmengden. Han bare fulgte meg med øynene. De gangene han snakket til meg spurte han om å bomme røyk, eller om jeg ville være med inn i leiligheten hans. Én gang fristet han med nystekt Grandiosa, men jeg holdt stand og vasket videre. Lærdom: Ikke ta imot alle tilbud du får.

Så har du ungdommer i huset, gi dem et (vennlig) spark bak, så de kommer seg ut og finner en sommerjobb. De får egne penger i lomma, du får beholde flere av dine penger og de får høyst brukbar livsvisdom på kjøpet. Ingen dårlig deal, det? 

 

Vil du følge bloggen min på Facebook? :)

#sommerjobb #ungdom #førstejobb #livsvisdom #lommepenger #muligensirrelevant #nettavisen 

4 kommentarer

Abc

11.06.2017 kl.18:13

Det er dårlig med sommerjobber her i byen, og det går på bekjentskaper. Fint lite som utlyses i avisen eller via NAV. Synd.

Jeg minnes forøvrig da jeg hadde ungdommer og en av dem skaffet seg sommerjobb og tjente litt over 20 tusen kr for å bedre sin egen økonomi til høstens skolestart. Vi var jo lutfattige. Det resulterte i at jeg mistet bostøtten , siden myndighetene klasket inntekten oppå min fattigslige inntekt ( attføring, i dag kalt arbeidsavklaringspenger). Det sved for en fattig alenemor med helseproblemer og flere barn. Jeg gadd aldri søke bostøtte på nytt etter det, selv om jeg hadde rett på det igjen etterhvert. Man bør absolutt ikke bruke behovsprøvde stønader, for det velter hele budsjettet når myndighetene plutselig mener du ikke har behov lenger :) De stopper pengene først, så får du vedtaket noen uker senere.

Renate Andersen

11.06.2017 kl.21:23

Abc: Huff da, det var jo kjipe greier. Dumt når det blir sånn at det ikke lønner seg å jobbe.

mona

12.06.2017 kl.11:38

"gi dem et spark bak", hva slags tull er dette ? Den

gangen vi var unge fikk vi sommerjobb, men nå er det

ikke slik lenger. Så det du skriver er ikke riktig.

Mange ønsker å jobb om sommeren, men når ikke engang

NAV kan hjelpe, hvordan finner man jobb når det ikke

er nok jobber. Ungdommen er ikke så lat som du vil ha

det til. Og spark bak, for et dum utrykk.

Denne bloggen var ikke særlig informativ.

Renate Andersen

12.06.2017 kl.12:22

mona: Jeg forsøker ikke å være informativ. Og spark bak er ikke bokstavelig ment :)

Skriv en ny kommentar