hits

6 ting vi kan lære av barna

31.05.2017 - 18:03 Ingen kommentarer

Et lite hverdagsglimt fra i fjor høst:

Sønn som nettopp har stått opp med feil bein: «Jeg er SULTEN! Jeg er sulten NÅ!»

Upedagogisk, irritert mamma som forsøker å få fyr i vedovnen for tredje gang, og har meglet i minst fire krangler om lego før klokka sju: «Da synes jeg du skal kjenne godt etter på den følelsen, og tenke på at sånn er det mange barn som har det hver dag - men de får ingen mat.»

Sønn som var med og bar bøsse for tv-aksjonen: «Jo-ho! De som ikke har mat, de får av Røde Kors!»

Han hadde jo samlet inn penger som Røde Kors skulle bruke på å skaffe de fattige mat - og dermed var verdens sultproblemer løst.

Og der har vi første leksjon fra de små:

1. Ditt lille bidrag er viktig

Barn har som oftest en urokkelig tro på at deres egen innsats betyr mye - de tror på at det går an å forandre verden, rett og slett. 

Ettersom vi vokser og erfarer, og daglig ser all verdens elendighet på nyhetene, så forsvinner denne innstillingen hos mange. Det er så mye som må endres på, det blir for overveldende. Spiller det noen rolle hva lille JEG gjør, i den store sammenhengen? Har det virkelig noe å si om jeg bruker stemmeretten min, sorterer søpla mi, handler bærekraftige varer eller gir noen kroner til Unicef? 

«Selvfølgelig gjør det det!» ville han nok sagt, 7-åringen som tok med seg en sort søppelsekk, og skulle ut og plukke all søpla i hele verden.

Og jeg synes vi skal høre på ham.

Du er kanskje en dråpe i havet, men uten dråper hadde det ikke vært noe hav. 

2. Tør å prøve

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Før Lillebror gikk på skateboardet hadde han sett Storebror gjøre det, og sa: «Jeg 'kaj også 'tå på 'kateboard!»

Under en fotballkamp sønnen min var med på skulle keeperen byttes inn, og en gutt på laget argumenterte for å få prøve seg: «Kan jeg? Jeg har aldri stått i mål før!» 

Barn tenker som oftest at de kan, inntil det motsatte er bevist. Og hvorfor ikke? 

Er det noe du har skikkelig lyst til - prøv det! En ny treningsform, et språkkurs, en jobb du har lyst til å søke på eller kanskje en person du har lyst til å bli kjent med? Går det ikke så bra som du hadde håpet, så har du i alle fall prøvd. Sjansen er stor for at du får det til, og at dette nye vil gi deg mye glede. 

3. Spør når det er noe du lurer på

Hvorfor har du på deg den? Hva er det for noe? Hvorfor heter den det? Jammen hvorfor?

Barn spør om det de lurer på, og lærer derfor mye hver eneste dag. Hvorfor slutter vi med det egentlig?

4. Lev i øyeblikket

Barn lever her og nå, og det som skjedde for en time siden eller skal skje i morgen, vies lite oppmerksomhet. Falt verden i grus klokka to, er da ikke det noe hinder for å være tvers-i-gjennom lykkelig klokka tre!   

Det er ikke like lett for oss, med alle våre voksne bekymringer og forpliktelser. Men kanskje vi kan klare det av og til? Å la alle stressende tanker fare, og bare nyte det som skjer her og nå, enten det er en god middag, et varmt bad eller en fin kveld med venner. 

5. Si det som det er

Her bør vi kanskje ikke følge barnas eksempel helt til punkt og prikke - det er ikke akkurat nødvendig å fortelle en tilfeldig forbipasserende hvor stor du synes rumpa hennes er.

Men måten barna snakker på er så befriende - de er ikke bundet av andres forventninger om hva som er vanlig, akseptabelt eller kult. De bare sier det som det er, og vi slipper å lure på hvor vi har dem.

Jeg liker å være sammen med folk som tør å være ærlige - både om seg selv og om ting som gjelder meg.

6. Lag dine egne regler

Når jeg spiller spill med Lillebror aner jeg ikke hva som foregår. I dag spilte vi Memo, et spill jeg trodde jeg kunne. Men nei da, her var det om å gjøre å plukke de «beste» kortene, og den som rakk å grabbe dem til seg raskest vant. Jeg tapte, for jeg hadde visst tatt de dårlige kortene. 

Så lenge det ikke skader noen andre, kan du lage dine egne regler i livet. Gå med flosshatt, si opp jobben og flytt ut i skogen, få åtte unger eller mal huset ditt rosa, hvis det er det du har lyst til. Det er gøy når folk gjør ting litt annerledes!

 

Vil du følge bloggen min på Facebook? :) 

#barn #hverdag #familie #inspirasjon #frihet #glede #ærlighet #muligensirrelevant #nettavisen

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar