hits

Vask hendene - så lever du (kanskje) litt lenger!

05.05.2017 - 16:44 5 kommentarer

I dag hørte jeg på Radio Norge at det er verdens håndhygienedag. Jeg er litt usikker på hva som blir gjort med det annet enn å nevne det på radioen, så jeg vil gjerne bidra litt, for sikkerhets skyld. For det er absolutt behov for en sånn dag.  

Jeg ser det stadig, folk som spaserer ut fra et offentlig toalett, rett forbi vasken og ut døra. Det er kræksli*! Rett og slett gørrkræksli** er det! Folkehelseinstituttet anbefaler å vaske hendene i 40-60 sekunder. 

Det har vi tid til, altså.  

Sånne skitne steder som dørhåndtak på offentlige toaletter og knottene på en kortautomat - hvis alle som hadde tatt på disse stedene hadde vasket hendene sine skikkelig, så hadde jo ikke sånne steder vært så skitne. Verden hadde rett og slett blitt et litt bedre sted. 

Jeg velger å tro at tiden vi bruker på håndvask legges til levetiden vår, med renter, på grunn av sykdommer vi unngår når vi spiser færre tarmbakterier, smittsomme virus og andre skumle små vesener. Da viktigheten av håndvask ble oppdaget på midten av 1800-tallet reddet det i alle fall mange liv. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
3-åringen min stilte villig opp som håndmodell, etter å ha plukket perler i sanden og spist en saftis.  
 

Det er ikke så vanskelig, bare husk at hvis du har tatt på noe ekkelt, så bør hendene vaskes. 

Ekle ting kan for eksempel være: kroppslige avfallsstoffer, dyr, kortautomater, håndtak på offentlige steder, penger eller hendene til folk du mistenker for å ha et i overkant avslappet forhold til personlig hygiene. 

Hendene bør også vaskes før du skal ta på ting som er rene og bør fortsette å være rene, som for eksempel mat eller en nyfødt baby.

Så mitt bidrag til verdens håndhygiene er denne oppfordringen: 

Vask hendene - så blir verden et litt bedre sted, og du får (kanskje) leve litt lenger. (Man kan for eksempel bli påkjørt av en buss selv om man har nyvaskede hender, så jeg lover ingenting.) 

 

*kræksli = et fabelaktig sørlandsk uttrykk som favner betydningen av kvalmt, motbydelig og ekkelt. 

**gørrkræksli = gradbøyning av ordet kræksli 

Vil du følge bloggen min på Facebook? :)

#verdenshåndhygienedag #hygiene #håndvask #renehender #vaskdem #kræksli

5 kommentarer

Randi Adelheid Ivers.

06.05.2017 kl.08:58

pass på Barn hvor de leker i sandkassene Der katter kan gjøre fra seg - En liten historie da jeg var liten vi hadde mange katter -og en nabo jente lekte i sandkassen - hun fikk Bendel orm i magen.det er viktig at det ikke er katter der barn leker i sandkassene...

Renate Andersen

06.05.2017 kl.10:31

Randi Adelheid Ivers.: Vi har nett på sandkassen på lekeplassen vår :)

Laff

06.05.2017 kl.10:22

Apropos katter, innvollsormer og sandkasser: Det er enkelt å fikse lokk eller netting som legges over når sandkassa ikke er i bruk. Hadde hønsenettinglokk da mine barn var små. Barnehagen i nærheten bruker nett, ser jeg.

Ellers: Ja, vask hendene, for svingende!

Husker en historie der spisegjester fikk magesjau. Da undersøker man jo nøyere. Det viste seg at en av kokkene ikke var så nøye med håndvask etter do-besøk.

Det er krekslig, det!

Renate Andersen

06.05.2017 kl.10:34

Laff: Jepp, vi har netting, og det fungerer fint.

Æsj, så utrolig ekkelt å tenke på at gjestene da har spist kokkens tarmbakterier. Det er kræksli, ja :) (Er krekslig et faktisk ord som står i ordboka?)

Thomas Henden

06.05.2017 kl.12:06

Med katter i sandkasse vil jeg vært mer redd for toxoplasmose. Den infeksjonen har en bisarr effekt på rotter, de blir mindre redd for katter, og infeksjonen spres til kattene når de blir spist. Mennesker med nedsatt immunforsvar og gravide, er ekstra utsatt (fare for fosterskade) og en mistenker at parasitten kan forårsake "gal kattedame"-syndromet hos mennesker. Jeg vet også om en mann som kan være rammet, som har mange katter under uhygieniske forhold og som har gått så langt som til å true folk med våpen, som han mener ikke har passet godt nok på sine katter. I verste fall gir infeksjonen cyster på hjernen, men de aller fleste vil nok ikke merke så mye, annet enn en økt interesse for katter. Aversjon mot lukten fra katteurin forsvinner også!

Skriv en ny kommentar