hits

Hva eiendomsmegleren EGENTLIG sier:

05.04.2017 - 17:09 6 kommentarer

Våren er høysesong for huskjøp, og det er mange feller å gå i. Litt kunnskap om fagsjargongen kan redde deg fra bomturer på visning.

Alle uttrykk og setninger er tatt fra faktiske annonser. Tolkningene derimot, de tar undertegnede det hele og fulle ansvar for.

Først litt generelle uttrykksforklaringer:

Huset ligger i gangavstand til ... : Et flittig brukt smutthull. Alt er i gangavstand dersom du går lenge nok. 

Liten hageflekk: Kaller eiendomsmegleren det for en flekk, så er det en flekk. I beste fall er det plass til én hagestol.

Funksjonell planløsning: Ordet funksjonell beskriver ofte noe som er såpass ordinært og kjedelig at det føles uetisk å bruke mer positivt ladede ord. 

Fremstår nytt og moderne: Fremstår er stikkordet. Det er pusset opp litt her og der, i deodorant-på-gammel-svette stil, mens det råtnende reisverket fra 1962 står og lurer bak den nymalte veggen.

Oppussingsobjekt med stort potensiale: Les: falleferdig rønne. Husk at en tomt også har stort potensiale. Og da slipper du å rive et hus før du begynner på jobben.

Sjøgløtt: Hvis du klatrer opp i det høyeste treet på tomta, på en dag med godt vær, kan du skimte havet langt der ute. Må absolutt ikke forveksles med uttrykket sjøutsikt.

Usjenert beliggenhet: Huset ligger der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Skulle det skje deg noe mens du er alene hjemme kan du rope om hjelp alt du orker − ingen kommer til å høre deg.

Innholdsrik bolig: Dette må være den mest forslitte frasen som finnes i boligannonser. Og hva i all verden betyr det? At den forrige eieren var en samler? At boligen inneholder mange rom? At det følger med møbler? Skeptikeren (jeg) mistenker at ordet faller inn i samme kategori som ordet funksjonell. 

Noe behov for modernisering: Mohahaha. Tre ord: Katta. I. Sekken. 

Se opp for negative opplysninger pakket inn i en positiv setning: 

«Varmepumpen er strategisk plassert slik at man får mest mulig ut av produsert varme.» Kreativ forklaring på hvorfor varmepumpen, som ikke er noe spesielt pent syn, er plassert på et svært iøynefallende sted.

«Sentral beliggenhet med kort vei til Gardermoen flyplass.» Veldig praktisk å bo nær flyplassen, spesielt om man reiser mye. Da kan det være greit å huske på at på de travleste dagene har Gardermoen rundt 850 landinger og avganger hver dag. Ingen av dem er lydløse.

Se også opp for overdreven bruk av positivt ladede adjektiver:

«Dette er et flott rekkehus i et hyggelig borettslag i nydelige omgivelser.»  

«Lekker leilighet med attraktiv beliggenhet og praktfull utsikt.»

Skeptisk. De prøver litt for hardt, gjør de ikke? 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Tomprat-alarm: Usedvanlig innholdsrik gang, praktisk beliggende i umiddelbar nærhet til ytterdøren. 

 

Husk at eiendomsmegleren alltid trekker frem det aller beste ved et rom, og legger på litt ekstra: 

«I boligens underetasje er det en stor stue. Her er det god plass til både spisestue og sofa.» Her er altså størrelsen det beste stuen har å by på. Vi har åpenbart å gjøre med en stygg og nedslitt stue.

«Badet er praktisk og passer de fleste behov.» Oversettelse: Badet er slettes ikke pent å se på, men det har både toalett og vask, muligens også en dusj.  

«Kjøkkenet er smart innredet og utnytter arealet på en bra måte.» Hva er det egentlig megleren sier her? Jo, at kjøkkenet er knøttlite. Dette fører oss til neste punkt på listen ...

Noen ganger er det også viktig å se etter hva som IKKE står:

«Enebolig med gode solforhold og pen utsikt.» Ikke ett ord om selve huset i overskriften. Legg merke til at det ikke en gang er innholdsrikt. 

Når eiendomsmegleren antyder at noe er negativt, så er det alltid verre enn det høres ut:

«Kjelleren har noe lav takhøyde og enkel standard.» Noe lav takhøyde. Du kan garantert ikke stå oppreist i denne kjelleren. Og den enkle standarden? Jeg gjetter jordkjeller. 

«Det er registrert enkelte symptomer på avvik fra normal tilstand.» Oioi! I eiendomsmeglerkontekst er dette et skikkelig kraftuttrykk. Alarmklokkene bør både ringe og blinke rødt. I dette huset vil du finne alt fra råte, muggsopp og vannskader til manglende bærebjelker og rotter i kjelleren. 

Lykke til med husjakten! ;) 

 

Følg gjerne bloggen min på Facebook :)

#boligkjøp #nytthus #huskjøp #hus #bolig #eiendomsmegler #skepsis #interiør #kjøkken #stue #gang #kjeller #bad #megler #nettavisen #side2 #muligensirrelevant

6 kommentarer

Wendy

05.04.2017 kl.18:57

hehe, herlig. Eller som de annonserte et hus i vårt felt som ligger veldig i ly for sola; beliggende i et solfylt område.....

Renate Andersen

05.04.2017 kl.22:54

Wendy: Ja, nærområdet er solfylt, altså :D

Hustveit

05.04.2017 kl.23:47

Hihihi 😂

Nora Piscopo

06.04.2017 kl.11:03

Haha flott innlegg! :D

Renate Andersen

06.04.2017 kl.11:25

Nora Piscopo: Tusen takk :D

Monica

06.04.2017 kl.22:13

Hahahahaha! Nå fikk jeg meg en god latter! =) =) =)

Skriv en ny kommentar